Hihetetlen! Egy hétköznapi ital segítségével fel tudjuk tölteni a mobiltelefonunk akksiját
Kutatók áttörést értek el az ital gyártása során visszamaradó üledék felhasználásánál.
A pajcsiu (vagy ahogy az elterjedtebb, kínaiból átvett angol elnevezés után itthon is gyakran emlegetik: baijiu) egy magas alkoholtartalmú párlat, tulajdonképpen ez Kína első számú „röviditala”. Alapvetően egy gabonapárlat, leggyakrabban cirokból vagy rizsből készül (az italról részletesen ebben a cikkben írtunk). Kínai kutatók egy csoportja egy friss tanulmányban most arra hívta fel a figyelmet, hogy az ital erjesztése során visszamaradó üledék (seprő) a nátriumion-akkumulátorok teljesítményét.
Ez azért nagy eredmény, mert a nátrium-ionos akkumulátorok egyre népszerűbebek. Alacsony előállítási költségük és biztonságosabb üzemelésük okán sok helyen veszik át a jelenleg legelterjedtem lithiumion-akkumulátorok szerepét – írja a The Drink Business. Az egyik lehetséges jövőbeni alkalmazási területet jelenhetik a mobiltelefonokok: az Elecom cég 2025 tavaszán mutatta be a világ első nátriumion-akkumulátorral működő készülékeit.
A pajcsius kísérlethez a kutatócsoport számára a kínai Wuliangye nevű párlatfőzde biztosította a kísérlethez biomasszát. Ez nem más volt, mint az ital erjesztéséből visszamaradt üledék. A tudósok ezt egy környezetbarát, valamit nagy teljesítményű elektród anyaggá alakították át. Így bizonyosodott be, hogy az ital mellékterméke – amit eddig takarmányként és műtrágyaként hasznosítottak – képes növelni az akkumulátor teljesítményét.
„Bár az energiasűrűsége kissé elmarad a 300 mAh/g-os ipari szabványtól, a kísérletek rendkívül bíztatóak. Valószínűleg a gyakori töltést igénylő eszközök esetében érdemes alkalmazni“ – idézi a már említett cikk a kutatócsoport vezetőjét, Liu Xingquant. Mint mondta, a környezetbarát eljárás akár nagyüzemi gyártásra is alkalmas lehet, ehhez azonban természetesen teljesen kiforrott technológiára lesz szükség.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Dev Asangbam / Unsplash