Íme a betlehemi ital, ami miatt a latte éppen kimegy a divatból
A latte rajongók milliói esküsznek rá, új sztár született. Meglepő, de egy, egykor a vallási ünnepek tartozékaként számon tartott ital hódítja meg a világot.
A tej, cukor és fűszerek sűrű és gazdag keveréke, a sahlab a tejeskávéhoz hasonló téli ital. A palesztin keresztények számára erősen kötődik a karácsonyi időszakhoz. Az ital tökéletes elkészítéséhez az ismert szakácskönyvíró, Blanche Shaheen adott néhány értékes és érdekes tippet a minap a BBC-nek. Az első számú brit hírszolgálat érdeklődése is jól mutatja, a sahlab robbanásszerűen terjed szerte a világban, a kávé, és főleg a latte komoly vetélytársává vált.
Bár az említett cikkben megszólaltatott Shaheen Kaliforniában nőtt fel, a családjának az ünnepi finomsággal kapcsolatos történetei Betlehem utcáin gyökereznek. „Édesanyám emlékszik arra, hogy a Születés Templomában tartott mise után egy palesztin bódéban sahlabot ivott” – árulta el a BBC-nek.
Amikor Shaheen édesanyja 1970-ben férjhez ment és az Egyesült Államokba költözött, magával vitte a receptet és a hagyományt. Shaheen folytatta a tradíciót, néhány módosítással. Az a változat, amelyet édesanyja gyermekként a betlehemi utcákon kortyolgatott, sahlab porral készült. Ez a vadon szedett orchideagumókból készült lisztet jelenti. Az oszmán idők óta desszertek és italok sűrítőanyagaként használt por olyan orchideákra támaszkodik, amik mára a kihalás szélére kerültek. Ezért az alapanyag exportja illegális, miközben a termesztése egyre nehezebben fenntartható.
Hódít a modernizált változat
Shaheen elmeséltek, a diaszpórában élő palesztinokhoz hasonlóan, a sahlab por állagát és ízét Kaliforniában ő is a könnyebben beszerezhető kukoricakeményítő és rózsavíz vagy narancsvirágvíz kombinációjával utánozza. Ezeket az összetevőket tejjel, cukorral és fűszerekkel, például fahéjjal vagy kardamommal keverik össze, majd pisztáciával és kókusszal koronázzák meg. A végeredményt Shaheen egyszerűen „ehető italnak” nevezi.
„Miután megszagoltuk és belekortyoltunk, meg is rághatjuk.” Ezt az érzetet erősítik az olyan, ma már elfogadott, modern feltétek, mint a ropogós kakaóbab vagy a karamell. A kor igényeinek megfelelően újragondolt sahlab-változatok a Közel-Kelet országaiban, mindenek Izraelben, Libanonban, Szíriában és Jordániában is népszerűek a vallásos emberek körében. Egyre többen isszák hovatartozástól függetlenül is pusztán ellenálhatatlan íze miatt.
Mint Shaheen elmondta, Betlehemben a sahlab az ünneplés szellemét képviseli, de ez is túlmutat a valláson. „Az utcák élénkek, zenekarok játszanak, a karácsonyfák és a díszek világítanak, és a muszlimok a keresztényekkel együtt ünnepelnek. Igazán szép látni, hogy mindenki együtt ünnepel és tiszteletben tartja egymás hagyományait. És a sahlab része ennek a hagyománynak.”
Blanche Shaheen tökéletes sahlab receptje latte helyett
Hozzávalók
- 26g kukoricakeményítő
- 4 csésze (950 ml) tej (hagyományos vagy alternatív tej, tetszés szerint)
- ⅓ csésze (65g) cukor
- 1 teáskanál (5ml) rózsavíz vagy narancsvirágvíz
- ⅓ csésze (25g) kókuszdió
- ⅓ csésze (40g) finomra vágott pisztácia
- Fahéj, ízlés szerint
Így készül
- A kukoricakeményítőt ½ csésze (120 ml) tejben keverjük el, amíg feloldódik, majd tegyük félre egy kis időre.
- A maradék tejet és a cukrot forraljuk fel egy lábasban, majd vegyük vissza a lángot, és alaposan keverjük meg, hogy a cukor feloldódjon.
- A kukoricakeményítő-keveréket adjuk hozzá a serpenyőben lévő tejhez.
- Ezután 10 percig alacsony lángon folyamatosan kevergetés mellett pároljuk a főzetet, hogy ne képződjenek csomók.
- Adjuk hozzá a rózsavizet vagy a narancsvirágvizet, ezzel is keverjük át, majd kis csészékbe tálaljuk az italt.
- Minden csésze sahlabot szórjunk meg egy-egy teáskanál pisztáciával és kókusszal.
- Szórjuk meg az italok tetejét fahéjjal, és kész is a tökéletes sahlab.
Címlapfotó: VITTO-STUDIO / Shutterstock