Egy 400 éves mítosz dőlt meg a kávéfogyasztással kapcsolatban, és ez rossz hír
Ausztrál kutatók szerint semmi nem igaz abból, amit eddig tudni véltünk a kávéfogyasztással kapcsolatban.
Rengeteg történet kering a kávé felfedezésével kapcsolatban. A legerősebben a mai napig az Etióp szál tartja magát. E szerint egy a 9. században élt etióp kecskepásztor, Kaldi arra lett figyelmes, hogy miután egy bizonyos fa bogyóit ették a kecskéi, az állatok kifejezetten aktívak lettek, és képtelenek voltak elaludni este.
Talán nem véletlen, hogy ez a történet maradt fenn, mivel ez egyben a kávé élénkítő hatásába vetett hitünkről is szól. Nem tudni, Kaldi sztorija mennyire hiteles, az viszont biztos, hogy a kávé a ma ismert formájában a 15. század környékén terjedt el és nagyon hamar kifejezetten a koffein miatt itták.
Az első angliai kávéház 1651-ben nyitott meg az oxfordi egyetem területén. Nem véletlenül ott, a diákok ugyanis sokszor a kávé segítségével tudtak éjszakába nyúlóan tanulni. Az a meggyőződés, hogy a kávéfogyasztás után produktívabbak leszünk, annyira mélyen gyökerezik a mai emberiségben, hogy az 1950-es években az amerikai munkajogba beépítették a kötelező kávészünetet. Úgy gondolták, hogy ez nagyobb hatékonyságot eredményez a munkavállalók számára.
Ehhez képest az ausztráliai Newcastle-i Egyetem kutatócsoportjának vizsgálatai a minap kimutatták, a kávé nem feltétlenül növeli a termelékenységünket – olvasható a Magyar Mezőgazdaság cikkében. Mint írják, a kutatók állítják, az a nézet, hogy a kávé további energiát ad, valójában félreértés. Ezeknek a kutatóknak a véleménye szerint a kávé valójában ellopja az energiát a nap későbbi óráiból, és tartós fáradtságot okoz.
Tehát a kávéfogyasztás ugyan lendületet ad nekünk, de a szervezetünk óráról órára egyre fáradtabbá válik, még akkor is, ha nem végzünk nehéz feladatokat, és nem vagyunk fizikailag nagyon aktívak, ezért illúzió azt gondolni, hogy a kávé olyan energiaforrás, amelynek segítségével aznap 200 százalékos teljesítményt nyújthatunk.
Mit ad nekünk a reggeli kávé?
Az ausztrál kutatók szerint nem érdemes reggel kávét inni! Ha ébredés után továbbra is fáradtnak érezzük magunkat, a reggeli kávé csak rövid ideig segít. Általában körülbelül öt órán keresztül hat.
A koffein ezekben az órákban blokkolja a fáradtságérzetért felelős vegyület (adenozin) hatását a szervezetben, de soha nem szünteti meg azt. Ennek eredményeként, amikor a koffein hatása elmúlik, a fáradtság újra elhatalmasodik, és még erősebben érezzük. Az adenozin hatásától soha nem menekülhetünk, ezért érdemes jól megtervezni a kávéfogyasztást a nap folyamán.
A fentiek szerint a reggeli kávéfogyasztás egyáltalán nem jó ötlet. Reggel megnő a kortizol – a stressz hormon – szintje, ami képes hatékonyan felébreszteni minket. Ezért a kávéfogyasztást inkább tervezzük későbbre. Ha a koffeint a nap későbbi szakaszában kerül a szervezetünkbe, amikor a kortizol szintje már jelentősen alacsonyabb és a fáradtság növekszik, akkor képes energiát adni a nap hátralévő részére.
Címlapfotó: Candice Picard / Unsplash