chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Maradék borból isteni finomság készíthető

2024. április 10.

A bor színe sem számít. Még pár hétköznapi hozzávaló és megszületett egy remek frissítő.

A sangria egy gyümölcsös, boralapú kevert ital, amelynek számos különböző receptje létezik. Ezekben közös, hogy a bor mellett egy sor más összetevőt, például friss gyümölcsöket, szódavizet, különféle szeszes italokat és fűszereket tartalmaznak – vagyis egyáltalán nem szükséges, hogy a felhasznált bor frissen bontott legyen.

A nem frissen bontott természetesen nem jelenti azt, hogy már öreg, vagy eleve rossz minőségű bor is megteszi. Azt viszont jelenti, hogy a sangria nem igényli a legdrágább prémium tételeket. A tökéletes arany középutat jelenti, ha például a Vince kedvező árú alap borcsomagok borai közül választunk 1-1 tételt. A borcsomagokról bővebben a linkre kattintva lehet olvasni, az alábbi kép vagy szövegdoboz bármelyikére kattintva pedig meg is rendelhetjük őket.

A sangria eredetét némi rejtély övezi. A hivatalos álláspont szerint a borból, cukorból és citrusfélékből készült italt 1961-ben találták fel. Mindazonáltal már a 18. században létezett egy sangaree nevű ital, amely valószínűleg bort, vizet, cukrot, szerecsendiót és egy kis jávai rumot tartalmazott.

Azóta az ital számtalan különböző változatban, vörös- vagy fehérborral, sőt rozéból is készül, és a lime-tól a narancson át a gránátalmáig szinte bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele. Van, aki whiskyvel, de van, aki brandyvel vagy szakéval szereti keverni.

A Daily Meal szerint az egyetlen alapszabály, hogy a sangriában megfelelő egyensúlyban legyen a test, az alkohol, a sav és a cukor. Ha ezt szem előtt tartjuk, szinte bármivel kísérletezhetünk. Ha karakteresebb fehérborunk maradt a hűtőben, egy kis citrommal, eperrel és bodzaviráglikőrrel nem lőhetünk mellé. A rozék pedig nagyon jól párosíthatók friss gyümölcsökkel, például málnával és áfonyával, de a szárított ribizli is jól áll nekik. Mi most egy klasszikus vörösboros receptet mutatunk a Minimalist Baker jóvoltából.

Sangria

Hozzávalók

  • 60 g alma (magház és héj nélkül, apróra vágva)
  • 65 g narancs (magok nélkül, héjával együtt, apró darabokra vágva)
  • 41-55 g barna cukor
  • 180 ml narancslé
  • 80 ml brandy
  • 750 ml száraz vörösbor
  • 200 g jég

Így készül

  1. Az almát, a narancsot és a cukrot tegyük egy nagy kancsóba és 1 percig keverjük egy fakanállal.
  2. Adjuk hozzá a narancslevet és a brandyt és további 30 másodpercig keverjük.
  3. Öntsük bele a vörösbort, keverjük össze, majd kóstoljuk meg és ízlés szerint állítsuk be az ízeket.
  4. Adjunk hozzá jeget és még egyszer keverjük meg, hogy lehűljön. Szervírozzuk a jéggel együtt és díszítsük narancsszeletekkel.
  5. A maradékot lefedve a hűtőszekrényben 48 óráig tárolhatjuk, de a legfinomabb frissen.

Címlapfotó: Helena Yankovska / Unsplash