Maradék borból isteni finomság készíthető
A bor színe sem számít. Még pár hétköznapi hozzávaló és megszületett egy remek frissítő.
A sangria egy gyümölcsös, boralapú kevert ital, amelynek számos különböző receptje létezik. Ezekben közös, hogy a bor mellett egy sor más összetevőt, például friss gyümölcsöket, szódavizet, különféle szeszes italokat és fűszereket tartalmaznak – vagyis egyáltalán nem szükséges, hogy a felhasznált bor frissen bontott legyen.
A nem frissen bontott természetesen nem jelenti azt, hogy már öreg, vagy eleve rossz minőségű bor is megteszi. Azt viszont jelenti, hogy a sangria nem igényli a legdrágább prémium tételeket. A tökéletes arany középutat jelenti, ha például a Vince kedvező árú alap borcsomagok borai közül választunk 1-1 tételt. A borcsomagokról bővebben a linkre kattintva lehet olvasni, az alábbi kép vagy szövegdoboz bármelyikére kattintva pedig meg is rendelhetjük őket.
A sangria eredetét némi rejtély övezi. A hivatalos álláspont szerint a borból, cukorból és citrusfélékből készült italt 1961-ben találták fel. Mindazonáltal már a 18. században létezett egy sangaree nevű ital, amely valószínűleg bort, vizet, cukrot, szerecsendiót és egy kis jávai rumot tartalmazott.
Azóta az ital számtalan különböző változatban, vörös- vagy fehérborral, sőt rozéból is készül, és a lime-tól a narancson át a gránátalmáig szinte bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele. Van, aki whiskyvel, de van, aki brandyvel vagy szakéval szereti keverni.
A Daily Meal szerint az egyetlen alapszabály, hogy a sangriában megfelelő egyensúlyban legyen a test, az alkohol, a sav és a cukor. Ha ezt szem előtt tartjuk, szinte bármivel kísérletezhetünk. Ha karakteresebb fehérborunk maradt a hűtőben, egy kis citrommal, eperrel és bodzaviráglikőrrel nem lőhetünk mellé. A rozék pedig nagyon jól párosíthatók friss gyümölcsökkel, például málnával és áfonyával, de a szárított ribizli is jól áll nekik. Mi most egy klasszikus vörösboros receptet mutatunk a Minimalist Baker jóvoltából.
Sangria
Hozzávalók
- 60 g alma (magház és héj nélkül, apróra vágva)
- 65 g narancs (magok nélkül, héjával együtt, apró darabokra vágva)
- 41-55 g barna cukor
- 180 ml narancslé
- 80 ml brandy
- 750 ml száraz vörösbor
- 200 g jég
Így készül
- Az almát, a narancsot és a cukrot tegyük egy nagy kancsóba és 1 percig keverjük egy fakanállal.
- Adjuk hozzá a narancslevet és a brandyt és további 30 másodpercig keverjük.
- Öntsük bele a vörösbort, keverjük össze, majd kóstoljuk meg és ízlés szerint állítsuk be az ízeket.
- Adjunk hozzá jeget és még egyszer keverjük meg, hogy lehűljön. Szervírozzuk a jéggel együtt és díszítsük narancsszeletekkel.
- A maradékot lefedve a hűtőszekrényben 48 óráig tárolhatjuk, de a legfinomabb frissen.
Címlapfotó: Helena Yankovska / Unsplash