A japán ital, ami éppen meghódítja a világot

2024. október 25.

Az európai ízlésnek megfelelő speciális változat és a japán konyha népszerűsége hozta el az áttörést az ital számára.

A japán ételek elterjedésével a szaké is egyre népszerűbb Európa szerte. Japán szaké exportja 2014 óta majdnem a duplájára nőtt, akkor 16,3 millió liternyit szállítottak külföldre. A csúcsot a 2022-es év hozta, akkor összesen 35,9 millió litert exportált a szigetország. 2024-ben eddig összesen 29,1 millió liternyi hagyta el az országot, ám becslések szerint év végére ez a szám még jelentősen növekedhet– írta a The Drink Business cikke, ami a nemzetközi szaké nap alkalmából (október 1.) készített pillanatképet az italról.

A szaké a japán konyhának (is) köszönheti sikerét

A szaké növekvő népszerűségének az oka, hogy globálisan egyre nagyobb az érdeklődés a japán konyha iránt. A sushi és más ételek már teljesen hétköznapi fogásoknak számítanak. A japán italok iránti kereslet is megnőtt ezzel, ennek köszönheti térhódítását a párlat. Manapság sokan inkább a kézműves és minőségi termékeket részesíti előnyben, a szaké pedig tökéletesen beleillik ebbe a trendbe – fejtette ki az idézett írásban Chris Ashton, a Drink Japan szervezője. A londoni eseményen a résztvevők elsősorban Japán italkultúrájával ismerkedhetnek meg és számos különleges terméket kóstolhatnak.

Érdekesség, hogy az ital iránt a manapság az alkohollal ambivalens viszonyt ápoló fiatalabb generációk is egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak. Natsuki Kikuya, a borral és szakéval kapcsolatos képzéseket kínáló Wine and Spirit Education Trust (WSET) kutatója szerint a fiatal korosztály leginkább amiatt preferálja a szakét, mert sok alkoholos itallal ellentétben nem tartalmaz szulfitokat (az élelmiszeriparban főként tartósításra használt kén származéka). Ráadásul az alkoholtartalma is alacsonyabb, mint sok párlaté (13-17 százalék, ami alig több, mint a boroké).

Világszintű elterjedését az is jelzi, hogy ma már Japán mellett számos ország előállítja. Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok, Thaiföld vagy Anglia után nemrég pedig Franciaországban, Bordeaux-ban nyílt meg az első szakét készítő lepárlóüzem.

Mi is pontosan a szaké?

A szaké eredetéről, fajtáiról és készítéséről részletesebben ebben a korábbi cikkünkben írunk. A japánok ősi alkoholos itala a rizs erjesztésével készül. Nevének jelentése „szeszes ital”. Főként a sakamai fajtájú rizsből készül. Ez a hagyományossal ellentétben hosszabb szemű, lágyabb, valamint kevesebb fehérjét tartalmaz. A sakamai mellett szaké leggyakrabban még a Yamada Nishiki rövid szemű rizsből készül. Ezt elsősorban a Hjógo prefektúrában termesztik (a régió főként a szaké előállításáról ismert). Az ital minőséget elsősorban a rizs polírozása határozza meg. Minél alaposabban vannak megcsiszolva a rizsszemek, annál erőteljesebb aromájú lesz az ital. Polírozás után megmossák, beáztatják majd gőzölik a szemeket. Ezután enzimtermelő gombával vegyítik, ez a keményítőt cukorrá bontja. Végül élesztő hozzáadásával 2-4 hét a cukorból alkoholt erjesztenek. A folyamat végén a rizses-alkoholos keverékből kipréselik az alkoholt, palackozás előtt pedig leszűrik, majd pasztőrözik. Az egyik legáltalánosabb tévhit, hogy a szaké olyan erős, mint a whisky vagy vodka. Valójában azonban átlagosan 15%-os alkoholtartalommal bír.

Még mindig sokan hiszik, hogy a szakét csak melegen és kis adagokban lehet inni. Több típusú szaké létezik, mindegyiket másképp érdemes fogyasztani: van, amit hidegen és van, amit szobahőmérsékleten. Apró különbségek ugyan, ám mégis óriási jelentőségük van az íz szempontjából – fejtette ki Ashton. A szaké íze változatos képet mutat a származási helyétől, a rizs típusától és a polírozás alaposságától függően. Az egyik legismertebb a Junmai, ennek elkészítése során 70%-osra polírozták a rizst.

Irány Európa!

A fine dining éttermek főként a top szakékat szolgálják fel, mint például a Ginjo és Junmai Ginjo típusok. Érdekesség, hogy a Japán és Európa között fennálló kulturális szakadék áthidalása céljából jött létre 2021-ben a Sakar nevet viselő szaké márka. Ez a hagyományos szaké enyhébb, laikusok által is könnyen értelmezhető verziója. Kifejezetten azért készült, hogy a nyugati társadalom számára közelebb hozza és elérhetőbbé tegye a japán italt. Ennek megfelelően a letisztult, egyszerű design mellett a címkén angol nyelvű leírás olvasható.

Címlapfotó: Thyla Jane / Unsplash