Maximális 100 pontot kapott egy magyar bor a világ egyik legnagyobb borkritikusától

2024. június 27.

Világraszóló bravúr, ami hatalmas esély a pincészetnek és az egész magyar borágazatnak egyaránt.

2024. június 26-án érkezett a hír, hogy James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte. „A kiemelkedő pontszámok nemcsak az ország legjobb édes borainak rangjára emeli a bort, de világviszonylatban is felhívja a figyelmet a Tokaji borvidékre” – olvasható a borászat közleményében. Suckling segédszerkesztője, Andrii Stetsiuk egy exkluzív, vertikális online kóstolón vett részt a birtokigazgatóval, Mészáros Lászlóval és Christian Seely-vel, a pincészetet tulajdonló AXA Millésimes igazgatójával.

A több mint 30 bort felvonultató este csúcspontja a 2009-ig visszanyúló Disznókő Eszencia kóstolósor volt. Ezt a szakértők az életben egyszer adódó, különleges élményként jellemezték. A 100 pontra értékelt Disznókő Tokaji Eszencia 2013-tól utóbb ezt írták James Sucklingék:

“Hihetetlen bor az elmúlt évtized egyik legjobb évjáratából. Rendkívüli, csodás, kifinomult. Az aromák széles spektrumát ötvözi: aszalt csonthéjas- és trópusi gyümölcsök, virágos illat, az oolong tea, a bergamott, kardamom és kurkuma jegyei mind felfedezhetők benne. Gyönyörű botritiszes karakter, valamint a szárított gombás és minerális jegyek teszik teljessé. Kiváló egyensúlyú, elmondhatatlanul harmonikus és kifinomult, gyönyörű, vibráló savakkal. Hihetetlenül hosszú. Lélegzetelállító.”

Egy másik Disznókő tétel is magas pontszámot kapott a bírálókról: a Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazták. James Sucklingék egyébként nemrégiben egy magyar vörösbort is nagyra értékeltek. Az egri bor olyan magas pontszámot kapott tőlük, amilyen magasat korábban még egyetlen magyar vörösbor sem.

Címlapfotó: Vasil Korzh / Unsplash