A Vince Juniálison kóstolható borok listája

2023. június 18.

Vince borkóstoló júniusban: a nyár egyik legizgalmasabb boros eseményének kiállító listája számos izgalmat rejt.

2023. június 23-án a békebeli vurstlik világa kell újra életre a megújult Városligetben. Ekkor zajlik a tavaly ősszel nagy sikerrel megrendezett Vince Gála nyári jóval kötetlenebb, lazább párja, a Vince Juniális.

A tavalyi évben a Vince Gálával megkezdett rendezvénysorozatok célja, hogy a Vince színvonalas környezetben, a legkiválóbb tételek társaságában kovácsolja közösségé a borszerető magyar embereket. A valódi építészeti ékkőnek számító, megújult Millennium Ház (korábban Olof Palme Ház) belső tere, illetve a pázsitos kertje élőzenével kiegészítve igazi felszabadult nyári, pálmaházi hangulatot varázsol a Városliget szívébe.

Természetesen a borok tekintetében is a Vincétől megszokott magas színvonalat hozza a rendezvény. A Vince Juniálison kizárólag a Vince Magazin júniusi tesztjén legalább 4 csillagot szerzett pincészetek szerepelnek. (A boraik a belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolhatók.)

Eszterbauer Pincészet (Szekszárd)

Eszterbauer Sógor Kadarka 2022

Könnyed, játékos, kedves, tele gyümölccsel és fűszerekkel. Az Eszeterbauernél bevallottan „mezítelen” kadarkát szántak a palackba. Kitűnő kadarka a hét minden napjára…

A borhoz kapcsolódó történet (Eszterbauer János tollából): „A palackon a képen anyai ági őseim 1935-ben készült szüreti fotója látható. A középpontban paraszti családunkból felemelkedett borkereskedő Aszalai sógor áll, aki még szüretre is nyakkendőt kötött. A lovon ülő hetyke katonasapkás fiatalember Szöszke sógor – Pálinkás Laci borászunk nagypapája – és természetesen ott vannak feleségeik is a Gránicz lányok, köztük az én nagymamám…”

Eredmények:

 • Szekszárd Borvidéki Borverseny- arany minősítés
 • Pannon Borrégió TOP25 bora

Fuxli Kékfrankos siller 2022

100% Kékfrankos. Virágos, puha, könnyedebb vonalú siller, kékfrankososan fűszeres.

A borhoz kapcsolódó történet (Eszterbauer János tollából): „A fuxli elnevezés egy szekszárdi összefogás eredményeként született.  Az első évben 6 szekszárdi borász csatlakozott az kezdeményezéshez, és készített sillert, ezzel újból felkarolva a régen a vörösbornál is nagyobb népszerűségnek örvendő stílust. A Fuxli márkanév alatt piacra kerülő bor a róka (németül Fuchs) vöröses bundájáról kapta a nevét, ami a bor színében köszön vissza. De nem csak a név volt egységes, hanem a dizájn és a szabályok is. Minden fuxliként forgalmazott bor palackját ugyanaz a művész tervezte és egységesen a róka szimbólum jelenik meg rajtuk, ám mégis mindegyik kicsit egyedi, kicsit személyre szabott.”

Báró Steiner Bikavér 2019

Prémium bikavér egy nagyszerű évjáratból. Válogatott tételekből házasított, koncentrált, elegáns bor. Illatban érett meggy és feketeribizli, ízében gyümölcsök, hordófűszerek és bársonyos tanninok egyensúlya.

A borhoz kapcsolódó történet (Eszterbauer János tollából): “Steiner Sógor férfias önbizalommal tért haza az I. világháború öldökléséből, ezért jövedelem reményében be akart állni a francia idegenlégióba, de Lizi néni ellenkezésére itthon maradt. Présházuk előtt Nagyapám gyakran kötötte ki a derék Csillagot. Ők boroztak, mi gyerekek pedig megdézsmáltuk Sógor barackosát. Steiner Sógor kicsit hedonista életet élt, úri környezet kártyapartijain fosztotta ki tehetősebb partnereit, így kapta a Báró Steiner nevet. A mi ragadványnevünk Lekváros Eszterbauer volt, de erről majd egy másik címkén mesélek…”

Eredmények:

 • Berliner Wine Trophy 2023- arany minősítés
 • Vinagora 2023 -arany minősítés
 • Szekszárdi Borvidéki Borverseny 2023- arany minősítés
 • Bud Wine 2023- ezüst minősítés
 • Syngenta Borverseny 2023- ezüst minősítés

Dobosi Pincészet (Balatonfüred-Csopak)

Dobosi Bio Sauvignon Blanc 2022

Színében halványsárga, enyhe zöldes reflexekkel. A bor illatában a bodza és egzotikus gyümölcsök jelennek meg elsősorban licsi és mangó, ami a zamatos kortyot is végig kíséri. Lecsengésben grépfrút jegyek érezhetők.

 • FHA: JVOL
 • Űrtartalom: 0,75 l
 • Érlelés: nincs
 • Alkohol: 11.37 % vol.
 • Cukormentes extrakt: 18.2 g/l
 • Sav: 5.0 g/l
 • Szüret módja: 2022 Szeptember
 • Termőhely: Szentantalfa
 • Borkészítés: acéltartály
 • Fajták: Sauvignon Blanc

Steigler Pincészet (Sopron)

Steigler Soproni Zweigelt Siller 2022

A rozé és a vörösborok között elhelyezkedő kategória a „siller”, ami meglepően jó „gasztro bor” például számos hagyományos fűszerpaprikával készített ételeinkhez, kiváltképpen a nyári hónapokban fogyasztva.

A pohárba kitöltve világos bíbor lila színben pompázik a zweigelt szőlőfajtából készült siller borunk. Tiszta illatában tipikusan megjelenő finom vörösboros jelleg uralkodik a rozénál kissé hosszabb héjon áztatás következtében. Rövid levegőztetés után kellemes fűszeresség, meggy, feketeribizli és gránátalma jegyei érezhetők. Ízében folytatódik az illatban megismert gyümölcsösség, amit megfelelő savgerinc és szinte bársonyos textúra egészít ki. Lendületét és könnyedségét alacsonyabb alkoholtartalma is (12.5%) kiemeli, mely szép egyensúlyt biztosít főbb alkotó elemeivel és kellemesen feszes szerkezetével. A „terroir” jellegzetes jegyeinek és a szőlőfajta eredeti karakterének a megőrzésében az organikus szőlőtermesztés és a borkészítés minden lépése támogatta. Így lecsengésében is hosszan megmaradó tiszta aromatika és finoman ásványos érzet nyújt komplex borélményt kóstolójának. 10-12 Celsius-fokon behűtve halászléhez, lecsós fogásokhoz, hagyományos paprikás ételekhez is kiváló lehet.

Az organikus Zweigelt ültetvény termése egy új formában mutatja be e fajta sokszínűségét. Áttetsző rubin színével egy új stílust mutat új köntösben. Meggyes, ribizlis illatát és a kortyban mejelenő gyümölcsösségét határozott savai teszik egyedivé. 8-10 Celsius-fokra hűtve fogyasszuk!

A Steigler Pincészet sillere minden évben zweigeltből készül. Nincs ez másképp a legfrissebb, 2022-es sillerrel sem, amiből ezer liter született. Ugyanolyan hűtött körülmények között erjesztették ki, mint egy fehérbort, majd 3 hónapot töltött tartályban, és februárban palackozták le. Természetesen ez is bio bor, mint ahogy a 2021-es évjárattól az összes Steigler bor.

Illatában és ízében is egy jó sűrű meggylére emlékeztet, egy kellemesen savanykás meggyes ízvilág köszön vissza a pohárból. Harmonikus, a színe, az illata, az íze nagyon passzol egymáshoz.

Takler Pince (Szekszárd)

Olaszrizling 2022

átlátszó zöld palack fektetve
Fotó: Takler Pince

Ez az első önállóan lepalackozott Takler olaszrizling, a pince új büszkesége! Egy igazán vagány és lendületes fehérbor e patinás szőlőfajtából, amely régóta jelen van a Szekszárdi borvidéken is. Szuggesztív illat és ízvilágában a citrusos jegyek mellett az ananász és a keserűmandula dominálnak.

Pinot Noir Rosé 2022

átlátszó palackban rózsaszín folyadék
Fotó: Takler Pince

A pinot noir szőlőfajta kiváló rozé alapanyag a Szekszárdi borvidéken, megbízhatóan hozza a tőle elvártat, persze a szüret idejére nagyon oda kell figyelni! A közkedvelt Takler rozé a tavalyi évjáratból egy igazán kifinomult, könnyed, vibráló rozébor, amelyben az érett cseresznye és a málna jegyei az uralkodóak. 

Jegyek az alábbi képre/linkre kattintva vásárolhatók a 2023. június 23-i Vince Juniálisra. Ünnepeljük együtt a nyarat és a jó borokat!