Vince Gála: 5 ritkán kóstolható bor a „Nemzetközi etalonok” mesterkurzuson!

2022. november 16.

A Vince Gála „Nemzetközi etalonok” mesterkurzusán 5 ország 5 emlékezetes borát kóstolhatják az érdeklődők nemzetközi borakadémikus vezetésével.

A november 19-én a Szépművészeti Múzeumban megrendezésre kerülő Vince Gála a borral még csak ismerkedőknek, illetve a témában elmélyedni vágyónak egyaránt tartalmas szórakozást biztosít. A 40 kiállító mintegy 100 tétele sétálókóstoló keretében ismerhető meg, a kiállító standoknál a kortyolgatás közben a tételekről információkat szerezhet bárki érdeklődésének megfelelően.

Aki jobban szeretne elmélyedni a borok és gasztronómia világában, az a három egyedi és megismételhetetlen mesterkurzus bármelyikén megteheti ezt. A „Pezsgők és a tenger gyümölcsei” nevet viselő előadáson fontos szerepet fog játszani az étel, mint a borok kiteljesedésének záloga. A kétszeres magyar sommelier bajnok, champagne szakértő Tüű Péter három különböző országból három tradicionális eljárással készült pezsgőt és a hozzájuk komponált spanyol, olasz és francia ihletésű, a tenger gyümölcseire épülő ételpárosítást mutat be. A „Meghökkentő Párosítások” előadásra jegyet vásárlók egy minden érzéket rabul ejtő kötetlen és interaktív eszmecserére készüljenek. A Kiosk és Babel étterem 2-2 – kóstolóméretű – fogásán keresztül számol le Blazsovszky Péter, a cégcsoport F&B vezetője a berögzült dogmákkal, a poros előítéletekkel. Helyette betekintést kaphatunk egy Michelin-csillagos étterem menükialakításának és borkiválasztásának kulisszái mögé. Kérdezni pedig nem csak lehet, hanem szinte kötelező!

Szintén november 19-én háromnegyed 5-kor Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, az első hazai boriskola (Borkollégium) társalapítója tart mesterkurzust Nemzetközi etalonok címen. Segítségével megtudhatjuk, melyek azok az ikonikus szőlőfajták és borvidékek, amelyek mind a borbírák, mind a közönség elismerését rendre kivívják? Burgundi chardonnay, Rajna-menti dűlős riesling, bordeaux-i házasítás, ausztrál shiraz és egy tokaji aszú szerepel a menüben!

A Vince Gála Nemzetközi etalonok mesterkurzus tételei

  • Bouchard Pére et Fils Meursault Les Clous 2020
  • Reichsrat von Buhl Riesling Jesuitengarten VDP Großes Gewächs 2019
  • Chateau Phélan-Segur Crus Bourgeois 2016
  • Henschke Johann’s Garden Barossa 2017
  • Royal Nyulászó 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2017

S hogy miért érdemes részt venni az Nemzetközi etalonok mesterkurzuson? Az előadó Mészáros Gabriella szerint ez egy soha vissza nem térő alkalom. „Azokat a magasságokat tudjuk megkóstolni, amihez a magyar boroknak igazodnia kell a világban. A mesterkurzus mindenképpen nagyon jó alkalmat ad arra, hogy a borszerető közönség felmérje a saját preferenciáit, hogy el tudja dönteni, mi az a stílus, ami közel áll hozzá. És ehhez most nem szükséges megvásárolnia 5 palack bort.”

Jegyek korlátozott számban kaphatók még a Nemzetközi etalonok kurzusra is a Vince Gála honlapján. Találkozzunk november 19-én szombaton a Szépművészeti Múzeumban, ünnepeljük együtt a legjobb magyar borokat!

Címlapfotó: Lucas Santos / Unsplash