Egy magyar is felkerült az év 30 legizgalmasabb vörösborának nemzetközi listájára

2024. január 31.

Az elit társaságba beválasztott magyar vörösbor egy különleges, a Kárpát-medencében őshonos szőlőfajtából készült.

A VinePair alaposan megszórja az olvasókat különböző listákkal így az évkezdet alkalmából. Mi is bemutattuk nemrég a szintén általuk összeállított listát, amiben a 15 legígéretesebb borászt mutatták be. Jó okkal tettük: két magyar is tagja az elit társaságnak.

A New York-i székhelyű szaklap ezúttal 30 vörösbort ajánl a népes olvasóközönsége figyelmébe. (Saját impresszuma szerint VinePair a világ legnagyobb italokkal foglalkozó online felülete.) Ahogy ők fogalmaznak a cikkükben: ezt a 30 vörösbort mindenképpen érdemes megkóstolni 2024-ben.

A jó hír, hogy ide is befért egy magyar vörösbor. Az 50 dollár (18 ezer forint) alatti kategóriában kapott helyet a csörnyeföldi (Zalai borvidék) Bussay Pincészet Csókaszőlő 2021 tétele. (Itthon egyébként 8000 forint körüli áron kapható.)

A VinePair 92 pontot adott a borra és az alábbiakat írta az értékelésében: „Virágok és fekete bogyósgyümölcsök az illatban. A kortyban karakteres tannin, fanyar gyümölcsök és nagyon jó savak. Tökéletes egy vacsora mellé.”

Arról, hogy mi fán is terem a csókaszőlő és kik foglalkoznak ezzel az elfeledett, majd újra felfedezett őshonos magyar fajtával, IDE KATTINTVA lehet részletesebben olvasni.

Címlapfotó: Saman Taheri / Unsplash