A főváros, ami egy önálló borvidék is egyben

2023. augusztus 23.

A Budapesttől mindösssze 240 kilométerre fekvő főváros többek között a fenntarthatósági törekvésekben is élen jár.

Bécs folyamatosan a világ legmagasabb életminőséget kínáló városainak élbolyában szerepel. Számos olyan szempont mellett, mint például az infrastruktúra, a szociális juttatások vagy az oktatás, a pihenést és a szabadidős tevékenységeket támogató parkok és létesítmények, a bécsi zöldterületek, erdők és zőlőskertek mind hozzájárulnak a város szerethetőségéhez, az itt élők jóllétéhez. A szőlőültetvények nemcsak a város arculatát befolyásolják, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy a bécsiek és az idelátogató turisták igazán kellemesen érezzék magukat a városban. Ráadásul a szomszédoknál egyre több ismerős szőlőfajta is zöldell.

Bécs, a borvidék

Bécs a világ egyetlen olyan fővárosa, amely egyben önálló borvidék is. A város szőlőültetvényei (a művelés alatt álló terület 575 hektár) kulcsszerepet töltenek be a helyi gazdaságban. Valamint segítenek megőrizni a várost körülvevő zöldövezetet, amely mind a környezetvédelem, mind pedig az életminőség
szempontjából kiemelten fontos – arról nem is beszélve, hogy a tőkékről kiváló minőségű borokat szüretelnek! A borkultúra szerves részét képezi a város életének, és egyben fontos gazdasági tényező is. Nem csoda hát, hogy a város vezetése támogatja a bortermelők munkáját és mindent megtesz az optimális feltételek megteremtése és a bécsi borok minőségének biztosítása érdekében.

A legnagyobb mennyiséget képviselő Wiener Gemischter Satz (több, együtt termesztett, szüretelt és erjesztett szőlőfajtából áll) 2013-ban kapott DAC-státuszt. Mára a bécsi bor szinonimájává vált, amely nem hiányozhat a Heurigerek (nagyobb borvendéglők) és Buschenschankok (kisebb borkimérések) kínálatából. Annak érdekében, hogy Bécs szőlő- és borkultúrája a következő generációk számára is fennmaradjon, törvény mondja ki, hogy minden szőlőskert megőrzendő, más célra nem hasznosítható, azaz nem lehet telek- és ingatlanspekuláció tárgya.

A cikk folytatása a Vince Magazin 2023/8. augusztusi lapszámában olvasható.

Szerző: Vancsik Ivett

Címlapfotó: Arno Senoner / Unsplash