Etyeki hófehér a világ tetején

2023. október 26.

A hazai sajtkészítők csapatának megkerülhetetlen éllovasa az Etyeki Kecskesajt Manufaktúrát üzemeltető Vidáné Kondor Oktávia és férje, Vida János.

A nyolc kecske tartásával indult szenvedélyre építkezve ma már nemcsak sikeres vállalkozást üzemeltetnek, de a legrangosabb nemzetközi versenyekről hozzák haza az aranyérmeket.

Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra termékével pár éve egy balatoni, piroskockás terítős helyen találkoztunk
először. Egyből meg is kérdeztük a felszolgálót, honnan ez a csoda, majd azonnal felvettem a termelőkkel a kapcsolatot. Így tudtuk meg, hogy tíz évvel ezelőtt Oktávia jogászként, míg férje kereskedőként dolgozott, és a sajtkészítés csak egy kellemes elfoglaltság volt számukra. Mivel mindketten természetközeli környezetben, állatok között nőttek fel, saját gyermekeik számára is hasonló légkört szerettek volna teremteni. A kecsketartás kezdeti ötlete tehát a város zajától való elszakadásra és a vidéki élet állattartásban rejlő szépségeinek felfedezésére vezethető vissza. Az etyeki miliőbe – és nem mellesleg a család udvarára is – a kecske volt a legoptimálisabb választás. Ekkoriban János reggel és este fejte a kecskéket, míg Oktávia napközben, a szülési szabadsága alatt foglalkozott velük, a tejet pedig a családi házuk konyhájában, teljesen autodidakta módon kezdte el feldolgozni. Bár üzleti céljuk egyáltalán nem volt, ahogy egyre jobban sikerültek a sajtok, úgy nőtt az igényük a professzionálisabb megvalósításra.

Mivel ekkor az első gyermekük már megszületett, János elvégzett egy másfél éves tejtermékgyártó szakképzést, majd átadta tudását a feleségének. „János az elmélet, és én vagyok a gyakorlat!” – mondja Oktávia nevetve. Ekkor már a család és a barátok is élvezhették a készterméket, a nagy elhatározás azonban még váratott magára. A következő várandósság végére azonban a döntés is megszületett, és 2018 óta Oktávia teljes állásban a sajtok tökéletesítésével foglalkozik.

Kísérletezés és tanulás

Ezután teljes gőzzel vetették bele magukat a tanulásba, jártak szakmai képzéseken Olaszországban, Németországban és Svájcban is. A tudásukkal pedig az állomány is nőtt, a 25 kecskéből csakhamar 240 állat lett. Ennyien természetesen már nem fértek el az udvaron, így az otthonuktól nem messze vásároltak egy tanyát, ahol ma már a kecskék mellett tyúkok, libák, szarvasmarhák és kutyák is élnek. Mivel ennyi munkát Oktávia magától értetődő módon nem tudna ellátni, egy másik házaspárt bíztak meg az állatok gondozásával. Hétköznap ők végzik a reggeli és az esti fejést, valamint a mindennapos teendőket. Emellett folyamatosan fejlődik a gépesítés, hogy a tejet a lehető leghamarabb fel lehessen dolgozni, hiszen csak így érhető el a sajtjaikra jellemző egyedülálló minőség. Alapelvük, hogy a kecskesajtnak nem kell „kecskeízűnek” és kellemetlen szagúnak lennie, ezért is fontos számukra a zárt rendszerű fejés, valamint olyan szintű higiénia, amelyet sok étterem is megirigyelhetne. Legalább ekkora fókuszt kap a sajtok megkérdőjelezhetetlen összetétele, vagyis kizárólag 100% kecsketejjel dolgoznak.

Az Etyeki hófehér hozta meg a nemzetközi ismertséget

View this post on Instagram

A post shared by László Papdi (@chef.laszlopapdi)

Mivel szerencsére a sajtkészítés olyan terület, ahol bőven van tér a kísérletezésre, Oktávia is kiélheti a kreativitását. Van camembert jellegű és gomolya sajtjuk többféle fűszerezéssel, de akad lágy és félkemény is. Ha pedig jön az ihlet valami újra, elkezd receptek után kutatni, majd a tanfolyamokon hallottak alapján továbbfejleszti. Az egyik ilyen újoncuk pedig olyan jól sikerült, hogy János unszolására benevezték az olaszországi World Cheese Awardsra 2019-ben, mindössze egy évvel az után, hogy „hivatalos” sajtkészítők lettek. „Én az esélytelenek teljes nyugalmával bólintottam rá az indulásra, hiszen kis ország vagyunk, a sajtkultúránk is messze van a versenytársakétól, de úgy gondoltam, tapasztalatnak jó lesz” – mondja Oktávia. Végül 42 országot maguk mögé utasítva hozták el az aranyérmet az „Etyeki hófehér” fantázianevű sajtjukkal, azóta pedig megállíthatatlanok.

A 2022-es World Cheese Awardson 4000 sajtból, 260 nemzetközi bíró döntéséből született egy SuperGold és két bronzérem, a 2023-as, Franciaországban megrendezett Mondial du Fromage et des Produits Laitiers verseny hallatlanul erős mezőnyében az Etyeki hófehér ismét aranyat nyert, ezenfelül egy ezüst- és két bronzérmet is bezsebelhettek. A különböző érlelésű és fűszerezésű sajtokhoz pedig remekül passzolnak mind a fehér-, mind a vörösborok!

A teljes cikk elolvasható a Vince Magazin 2023/10. októberi lapszámában.

Szerző: Bercely Judit

Címlapfotó: Nandhu Kumar/Unsplash