Kapható a Vince magazin októberi száma

2025. október 14.

35 hazai és külföldi syrah/shiraz bort értékeltünk a magazin tesztjében, utánajártunk, milyen évjáratra számítanak a hazai borászok, autós kirándulásra Szekszárdra, majd a Velencei-tó környékére mentünk. Interjút készítettünk Bárdos Saroltával, a Tokaj Nobilis borászával.

Syrah vagy shiraz, itthonról és a nagyvilágból

Tesztelők, shiraz teszt, Vince október
Tesztelőink a Winehub Borkereskedésben értékelték a beküldött shiraz borokat
Fotó: Nyilassy Lili

A fajta, amibe könnyen bele lehet szerelmesedni. Fiatalon is megvillantja bájait, érettebb korában pedig – különösen az újvilági borok esetén – már csapdájába is ejt: fűszer- és aromarengeteg, selymesen, bársonyosan hömpölygőn. Ülünk a syrah-felhőn és csak az árak rángatnak vissza a földre, mert a messziről jött bornak, a hosszú érlelésnek bizony ára van. Az ötcsillagos borokból mindenképpen érdemes egyet-egyet választani és azokat kivételes alkalmakra félretenni, de hogy addig se maradjunk syrah nélkül, kóstoljuk végig a hazai pincészetek legszebb és jóval megfizethetőbb tételeit. Októberi magazinunk tesztelői 35 tételről írtak jellemzést, 5 bor kapta meg a kiemelkedő minősítést.

Küzdelmes év, ígéretes évjárat

szüret előtt
Szüret előtt
Fotó: Tokaj Nobilis

Idén szinte minden hazai borvidéken ígéretes évjáratnak néznek elébe a borászok. Ennek ellenére az öröm mégsem lehet felhőtlen: többek között a borfogyasztási szokások folytonos változása, az egyre szűkülő borpiacok, a vendéglátásban tapasztalható visszaesés, a vadkár és a szőlő aranyszínű sárgasága komoly nehézségeket okoz.

Új terepen, szívvel-lélekkel

Káldi Gergő
Káldi Gergő
Fotó: Hajdú D. András
az Aranydombi Sajt Manufaktúra tulajdonosai
Kiss-Rogács Erzsó és Kiss György, az Aranydombi Sajt Manufaktúra tulajdonosai
Fotó: Hajdú D. András

Az Aranydombi Sajt Manufaktúránál bohém, színes, játékos miliőbe csöppenünk, míg néhány kilométerrel arrébb, a szekszárdi Káldi Borászat kóstolóhelyiségébe lépve elegáns, letisztult világ tárul elénk. Két eltérő atmoszféra, azonos hajtóerővel: szeretettel, elkötelezettséggel alkotni valami emlékezeteset. A legjobb pedig, amikor a Káldi-borok és manufaktúra sajtjai egy asztalon találkoznak.

Nadapi kortyok, székesfehérvári falatok

Bakos borok
Bakos Borászat
Fotó: Acsai Miklós
67Sigma
67Sigma
Fotó: Acsai Miklós

A Velencei-tó környéke számtalan felfedeznivalót tartogat. A nadapi Bakos Borászatnál a dűlők látványa, a mesés címkék és a borbár hangulata nem csupán egy pohár bor erejéig marasztalják az embert. A 67Sigma étteremben a Michelin-ajánlás adta biztonság és Horváth Bence séf kifinomult konyhája mutatta meg, hogy Székesfehérvár megér egy gasztronómiai kitérőt.

Kimunkált értékek Bodrogkeresztúrról

Bárdos Sarolta
Bárdos Sarolta
Fotó: Dancsecs Ferenc

Negyedszázadnyi kitartás, szakmai alázat és folyamatos fejlődés: a Tokaj Nobilis ma már fogalom Tokaj-Hegyalján. Bárdos Sarolta birtoka a Barakonyi-dűlőből indult, és mára a kimunkált értékek, a dűlős borok eleganciája és a házon belül készített pezsgők révén vált meghatározó szereplővé a borvidéken.

A Vince magazin elérhető országszerte október 14-től a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!