Kapható a Vince magazin októberi száma
35 hazai és külföldi syrah/shiraz bort értékeltünk a magazin tesztjében, utánajártunk, milyen évjáratra számítanak a hazai borászok, autós kirándulásra Szekszárdra, majd a Velencei-tó környékére mentünk. Interjút készítettünk Bárdos Saroltával, a Tokaj Nobilis borászával.
Syrah vagy shiraz, itthonról és a nagyvilágból

Fotó: Nyilassy Lili
A fajta, amibe könnyen bele lehet szerelmesedni. Fiatalon is megvillantja bájait, érettebb korában pedig – különösen az újvilági borok esetén – már csapdájába is ejt: fűszer- és aromarengeteg, selymesen, bársonyosan hömpölygőn. Ülünk a syrah-felhőn és csak az árak rángatnak vissza a földre, mert a messziről jött bornak, a hosszú érlelésnek bizony ára van. Az ötcsillagos borokból mindenképpen érdemes egyet-egyet választani és azokat kivételes alkalmakra félretenni, de hogy addig se maradjunk syrah nélkül, kóstoljuk végig a hazai pincészetek legszebb és jóval megfizethetőbb tételeit. Októberi magazinunk tesztelői 35 tételről írtak jellemzést, 5 bor kapta meg a kiemelkedő minősítést.
Küzdelmes év, ígéretes évjárat

Fotó: Tokaj Nobilis
Idén szinte minden hazai borvidéken ígéretes évjáratnak néznek elébe a borászok. Ennek ellenére az öröm mégsem lehet felhőtlen: többek között a borfogyasztási szokások folytonos változása, az egyre szűkülő borpiacok, a vendéglátásban tapasztalható visszaesés, a vadkár és a szőlő aranyszínű sárgasága komoly nehézségeket okoz.
Új terepen, szívvel-lélekkel

Fotó: Hajdú D. András

Fotó: Hajdú D. András
Az Aranydombi Sajt Manufaktúránál bohém, színes, játékos miliőbe csöppenünk, míg néhány kilométerrel arrébb, a szekszárdi Káldi Borászat kóstolóhelyiségébe lépve elegáns, letisztult világ tárul elénk. Két eltérő atmoszféra, azonos hajtóerővel: szeretettel, elkötelezettséggel alkotni valami emlékezeteset. A legjobb pedig, amikor a Káldi-borok és manufaktúra sajtjai egy asztalon találkoznak.
Nadapi kortyok, székesfehérvári falatok

Fotó: Acsai Miklós

Fotó: Acsai Miklós
A Velencei-tó környéke számtalan felfedeznivalót tartogat. A nadapi Bakos Borászatnál a dűlők látványa, a mesés címkék és a borbár hangulata nem csupán egy pohár bor erejéig marasztalják az embert. A 67Sigma étteremben a Michelin-ajánlás adta biztonság és Horváth Bence séf kifinomult konyhája mutatta meg, hogy Székesfehérvár megér egy gasztronómiai kitérőt.
Kimunkált értékek Bodrogkeresztúrról

Fotó: Dancsecs Ferenc
Negyedszázadnyi kitartás, szakmai alázat és folyamatos fejlődés: a Tokaj Nobilis ma már fogalom Tokaj-Hegyalján. Bárdos Sarolta birtoka a Barakonyi-dűlőből indult, és mára a kimunkált értékek, a dűlős borok eleganciája és a házon belül készített pezsgők révén vált meghatározó szereplővé a borvidéken.
A Vince magazin elérhető országszerte október 14-től a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!