„Egy fűszál nem állhat ferdén” – interjú a Borászok Borásza-díjas Bárdos Saroltával

2024. május 02.

800 évről, küldetésről és terroirról beszélgettünk Bárdos Saroltával, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok borász-tulajdonosával a friss Borászok Borásza kitűntetése apropóján.

VINCE: 2024. április 27-én te kaptad meg a Borászok Borásza díjat. Milyen érzés, hogy a saját kollégáid ezúttal a te munkádat ismerték el ezzel a kitűntetéssel?

BÁRDOS SAROLTA: Elmondhatatlanul jó érzés volt, amikor az én nevemet olvasták fel. Többször voltam már ott a végső öt jelölt között, azt az örömet már többször átéltem, de ez ahhoz képest is valami egészen fantasztikus dolog. Ezúton is nagyon köszönöm, hogy rám szavaztak.

VINCE: Szerinted a munkásságodnak mely része az, amivel kiérdemelted a díjat?

BÁRDOS SAROLTA: A laudációban a 2023-as győztes, Heimann Zoltán is azt emelte ki, amit én is a legfontosabbnak gondolok. Terroir borásznak tartom magam, aki szeretné tovább vinni, kutatni és fejleszteni azt a hihetetlen tokaji hagyományt, szőlőtermesztési és borkészítési kultúrát, amit az őseinktől örököltünk. A tokaji dűlőklasszifikáció a legrégebbi a világon, nagyon értékes tudás ez, amit a mai napig is használni tudunk és jó referencia a nemzetközi borvilágban is.

VINCE: Mi a legfontosabb számodra: egy ilyen díj, egy tökéletesen elkészített bor, vagy egy dicséret a fogyasztótól?

BÁRDOS SAROLTA: Olyanok ezek, mint egy szekrény különböző fiókjai. Nagyon fontos egy pozitív fogyasztói visszajelzés egy borkóstolón és úgy általában a szeretet, az érdeklődés a részükről. A Borászok Borásza díj a szakmán belülről érkezik, az egy másik fiók. Viszont ugyanúgy évekre elegendő energiát és muníciót ad. Megerősít abban, hogy amit csinálok, az jó és értékes.

VINCE: Figula Mihály a 2022-ben megkapott Év bortermelője cím után nyilatkozta nekünk: a díjak által magasabbak lesznek az elvárások, jó értelemben egyfajta extra terhet raknak a borászra. Te is érzel ilyet?

BÁRDOS SAROLTA: Nem érzek még extra terhet vagy nyomást – legalábbis egyelőre. Ezzel együtt egyetértek Misivel. A Borászok Borászának az udvarán egy fűszál nem állhat ferdén. Valóban még nagyobb odafigyelésre sarkall, legyen szó a szőlőben, a pincében végzett munkáról, vagy éppen a vendéglátásról.

VINCE: Azon borászok közé tartozol, akik felelősséget éreznek az egész borvidékük iránt. Borászok Borászaként szerinted mit fogsz tudni többet tenni Tokajért, mint annak előtte?

BÁRDOS SAROLTA: Egy ilyen címmel bizonyosan jobban odafigyelnek az emberre. Talán nagyobb súllyal esik latba, amit mondunk. Például a hatóságoknál, a kormányzati szerveknél, mielőtt meghoznak mondjuk egy az egész borvidéket, vagy az egész ágazatot érintő döntést. De igazándiból díjtól függetlenül is sokat tudunk tenni a borvidékünkért. Én is igyekeztem mindig ennek szellemében végezni a munkát. Meggyőződésem ugyanis, hogy mindennek arról kell szólnia, hogy ennek a csodának, amit Tokajnak hívnak, méltó módon viseljük gondját. Elődeink erre 800 évig képesek voltak. Nekünk úgy kell dolgoznunk, hogy ne szakadjon meg a folytonosság és amikor az utánunk következőknek átadjuk a pincekulcsot, legalább további 800 év legyen még a történetben.

Szerző: Geri Ádám
Címlapfotó: Borászok Borásza