Vince Magazin júliusi lapajánló: a csizma sarkában

2023. július 12.

Hiába igyekszik elvenni a kedvünket az időjárás, mi nyakig merülünk a nyárban! Tesztszekciónkban ezúttal a pugliai borok kapják a főszerepet.

De nemcsak Olaszországban tekintünk délre, hanem itthonról is. Bebarangoljuk szomszédainkat: Horvátország északi és déli részét, valamint ellátogatunk a Vajdaságba, ahol azt is megtudjuk, mi fán terem az indián banán. Az Edelin Birtokra egy korábbi tesztszekciónkon bukkantunk, így most hozzájuk látogatunk el pincelátogatás rovatunkban. Persze, ők jóval több, mint pince… Fiatal séfeket mutatunk be a gasztronómiai rovatunkban, megismerkedünk a vermuttal, valamint elmeséljük, milyen volt a Vince Juniális.

Borok a csizma sarkából

egy pugliai város mögötte olívafák
Fotó: Henrique Ferreira/Unsplash

Teszteltük már Piemont és Toszkána borait, továbbá természetes édeseket Szicíliából; júliusi lapszámunk tesztjének főszereplője pedig Puglia. Könnyen érthető, behízelgő tételek érkeztek, leheletnyi édességgel, amitől olyan huncutul vonzóak, hogy már vennénk is a repülőjegyet oda, ahol ilyen borok születnek. A primitivót már minden bizonnyal ismerik és szeretik olvasóink, talán a negroamarót is, de a nero di troia vagy a susumaniello, reméljük, számukra is felfedezésre érdemes különlegesség lesz.

Borok déli szomszédainktól

egy ember áll a zöld lugas alatt
Fotó: Talabér Géza/Vince Magazin

Olyan kicsi ez az ország, hogy alig néhány óra alatt elérhetünk déli szomszédainkhoz is. Míg mi egy DS-szel a Vajdaságban látogattuk meg Bóni Lászlót (DiBonis) és Maurer Oszkárt, addig Robert Smyth vendégszerzőnk graševinákat kóstolgatott Baranjában. És hogy hogy jön ide az indián banán? Lapozzák fel magazinunkat, ki fog derülni!

Persze, tudjuk jól, hogy sokan kerekednek fel a horvát tengerpartra is. Nekik is szedtük össze azokat az alapvető tudnivalókat, amelyek alapján már könnyen ki tudnak igazodni a helyi autochton szőlőfajták keszekuszaságában. Hol együnk, mit igyunk és egyéb tippek Isztriáról, Észak-Dalmáciából.

Edelény nyáron is jó ötlet!

emberek beszélgetnek medence mellett mögöttük szőlő
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Ha azt mondjuk, hogy Császta, biztosan kevesen tudják kapásból, a térkép mely pontján keresgéljék. Edelény viszont már talán ismerősebben hangzik, síelőknek mindenképpen. Itt, vagyis a szomszédos Császtán található az Edelin Birtok, amely nem csak szőlőből szűr borokat, illetve nem csak borokat készít. Káprázatos tájba simuló vendégházaikban mindenki számára élmény a pihenés, a fantasztikus borok pedig inkább csak amolyan ráadásként szolgálnak. A jelzővel pedig egyáltalán nem túlzunk: áprilisi lapszámunk tesztjén övék volt a 3. és a 4. legjobb bor. Pedig elég erős volt a mezőny. Őket látogattuk meg, és mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

Kell valami új

fine dining fogások négy tányéron egy asztalon
Fotó: Eric McNew/Unsplash

Az idei Gourmet Fesztivál és emlékei talán már a múltté, azonban a témája még jó pár évig mindennapjaink része marad. Ezúttal ugyanis a feltörekvő séfgeneráció került középpontba, akik az ország több szegletében alkotnak maradandót. Vendégszerzőnk mikrofon végre kapott hetet is közülük, így az ifjú titánok segítségével járjuk körbe, mi lesz a jövő trendje a gasztronómiában.

A borok kaméleonja

plakát, a nő kezében vermouth
Fotó: Giorgio Trovato/Unsplash

Ne is tagadjuk, idehaza még kicsit gyerekcipőben járunk, ha a párlatokról van szó. Azonban a közelmúlt gin-őrülete azt diktálja, hogy egyéb hullámok is elérkezhetnek hozzánk: most például a vermut az, ami éppen nagyot megy a világban. Vendégszerzőnk hozza a történetét, a köré szőtt legendákat – és természetesen azt is megmutatja, milyen koktélok készíthetőek belőle. Elvégre, szezonja van.

Mindez, és még sok minden más a Vince Magazin júliusi lapszámában. A magazin országszerte elérhető július 11-től, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.