Vince Magazin: októberi lapajánló

2023. október 12.

Ritka szőlőfajták és nem hétköznapi alapanyagok a Vince Magazin októberi lapszámában!

Tesztszekciónkban ezúttal ritka szőlőfajták adták a tesztelt borok alapanyagát, számos új kedvencet is avattunk. Ennek apropóján interjúztunk Szentesi Józseffel (Szentesi Pince), a honi elfeledett fajtákból készült borok talán egyik legnagyobb mesterével. Egy kis hazai aktualitás: Horkay Andrással eredtünk a nyomába, hova fejlődött a borkultúránk az elmúlt években és hogy melyek lehetnek a további követendő irányok. A gasztronómiai rovatunkban a főszerepet ezúttal a nem mindennapi alapanyagok kapják, míg pincelátogatásunk fókuszába a Dobogó Pincészet került. Mindez, és még sok minden más a Vince Magazin októberi lapszámában!

Ritka szőlőfajták

egy férfi kihajol a szőlősorok közül, kezében egy palack bor
Fotó: Acsai Miklós/Vince Magazin

A hűvösebb októberi esték egyre inkább szorítanak bennünket a négy fal közé, amely egy kiváló alkalmat teremt arra, hogy olyan szőlőfajtából is bontsunk bort, amelyet ideáig nem, vagy csak nemigen ismertünk. Kéknyelű biztosan landolt már egyszer legalább mindenki poharában, most pedig itt az ideje közelebbi ismeretséget kötni olyan szépségekkel, mint a zeusz, a csókaszőlő, a szerémi zöld vagy éppen a tihanyi kék. Most mindegyikre hozunk példát a tesztszekciónkban.

Ha pedig ritka szőlőfajták, akkor Szentesi József: a méltán híres nadapi szőlőtermelő borosgazdával interjúztunk. Többek között arról is kérdeztük, miért látott ezekben nagyobb potenciált, mint a jól csengő nemzetközi társakban.

Kicsinek maradni

egy falu a zöld dombok között
Fotó: Talabér Géza/Vince Magazin

Azok, akik már egyből a rendszerváltás után indultak, sorban ünneplik fennállásuk harmadik évtizedét. Ilyen ünnepnapos most a Dobogó Pincészet is. És ha már ritka szőlőfajták, ugyan nem ritka, de mégiscsak szokatlan, hogy valaki pinot noirral foglalkozzon a Tokaji borvidéken. Bár 30 év hosszú idő, sokat változott itthon a borkultúra is, technológiai fejlesztések jöttek-mentek, egy dologban viszont állandó a Dobogó: a legmagasabb minőséget képviselik. Hogyan lehet a csúcson maradni? Erről is beszélt nekünk Domokos Attila.

Nem hétköznapi alapanyagok

A Sulyomról ma már minden gasztrománnak a Tisza-tavi étterem ugrik be, azt már vélhetően kevesebben tudják, hogy remek alapanyag is. És hogy milyen ételek készülhetnek belőle? Gasztrorovatunkban ezt is megmutatjuk. De lesz még szó diólevélről, fenyőrügyről, pitypangról, és elkalandozunk Etyekre is, hogy utánajárjunk, hogyan lett világraszóló sikersztori egy mindössze 8 kecskével indult vállalkozásból. Fókuszban a nem hétköznapi alapanyagok.

Vidéki romantika

tehenek
Fotó: Acsai Miklós/Vince Magazin

És ha már szóba került gasztronómia: egyre több helyen bukkan fel a Breier Farm neve. A termőföldtől az asztalig dolgozzák fel az élelmiszert, szó szerint: saját állatállományukból és gyümölcsösükből látják el a nevük alatt futtatott pomázi éttermet.

Hozzájuk hasonlóképpen mintegy üstökösként robbant be a Casa Christa a balatoni vendéglátó szcéna egére. Tavaly nyár közepi látogatásunkkor még csak a szerencsés kiválasztottak ismerték. Azóta pedig szerepelnek a Michelin Bib Gourmandosai között, valamint elnyerték a Veuve Clicquot bizalmát is. Most ez utóbbival való összefonódásukról írtunk.

Hazai borpiac

egy férfi magyaráz egy bárban, az asztalon vörösboros pohár
Fotó: Acsai Miklós/Vince Magazin

Minden a változásról szól. Amíg 30 évvel ezelőtt a bor azt jelentette, hogy fehér vagy vörös, ma már ennél jóval többet mond az egyszeri fogyasztó számára is. Hol tart most a magyar borkultúra, hogyan alakulhat át a borászati társadalom és melyek a távlati célok, hogy a hazai itthon fogyjon el – többek között erről is beszélgettünk a magyar bormarketing halkszavú szószólójával, Horkay Andrással.

A Vince Magazin októberi lapszáma október 13-án jelenik meg. Kapható országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.

Címlapot fotózta: Galgóczi Németh Kristóf