Tényleg ez a bor fogja megmenteni a világ boriparát?

2024. június 18.

Olaszországban a világon először rendezték meg az amforás borok fesztiválját. Szakértők szerint hatása bőven túlmutathat az Appenin-félszigeten.

2024. június 7-8. között az olaszországi Merano város Veronafiere vásárterületén rendezték a világ első, kifejezetten amforás boroknak szánt fesztiválját. Az „Amfora forradalom” névre keresztelt új rendezvény nem valami lelkes kis hatótávú helyi kezdeményezés. Többek között a legnagyobb olasz borszakmai kiállítás, a Vinitaly szervezőinek közreműködésével zajlott.

A több mint 100 olasz és grúz kiállító is mutatja, az amforában érlelt borok soha nem látott népszerűségnek örvendenek napjainkban. A vendégként meghívott Grúzia pedig utalás volt arra, hogy itt egy ősi borkészítési eljárás reneszánszáról van szó. A fellelt tárgyi emlékek alapján tudható, hogy a Fekete-tenger partján található országban 8000 évvel ezelőtt kifejezetten a bortárolásra fejlesztették ki a cserépedényeket. Az olykor a hűtés céljából földbe vájt, kvevrinek nevezett alkalmatosságot sokáig nem ismerték Grúzián kívül. Az utóbbi 1-2 évtizedben viszont az egész világ felfedezte magának, mint a borérlelés egyik lehetséges eszköze. Az cserépedényben érlelés lényege, hogy a fal pórusain keresztül az oxigén ugyanúgy bejut a borhoz, mint a hordó esetében. Fa dongák hiányában viszont elmarad a fa csersavainak beoldódása.

Veronafierében a sétálókóstoló mellett tudományos előadások, kerekasztalbeszélgetések, mesterkurzusok tárgyalták a különböző amforás technológiákat és az azokból következő szőlészeti megoldásokat. A winenews.it beszámolójából kiderül, Helmuth Köcher, az esemény egyik kiötlője szerint az Amfora forradalom azért született, hogy „reflektorfénybe állítson és tudományos alapokra helyezzen egy új trendet, egy olyan trendet, ami ősi gyökerekkel rendelkezik”. Azt is elmondta, az amforás borok együtt mindig a piac egy szűk szeletét fogják csak kitenni.

Az amforás bor lesz a fiatalok bora?

Attilio Scienza akadémikus, Olaszország egyik legnagyobb borászati szakembere szerint bármekkora is az amforás borok piaca, nagyon fontos szerepet játszhatnak a boripar megújulásában és a fogyasztás csökkenésének megfékezésében. „Rengeteg különböző csábító ital áll a fiatalok rendelkezésére. Az amforás bor készítése fenntartható módon zajlik, ennek teljesülése manapság egy nagyon fontos szempont a fiatalok vásárlási döntésénél.”

„Az amforás borok a fenntartható borkészítést testesítik meg” – erősíti meg a már említett oldalnak Maurizio Danese, az eseménynek otthont Veronafiere vásárközpont igazgatója. Mint elmondta, nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy kezdeményezésük az amforás borok Davosává nője ki magát. A svájci Davos városában kerül évente megrendezésre a Világgazdasági Fórum csúcstalálkozója, ahol a világ befolyásos politikai és ipari vezetői vitatják meg az aktuális gazdaságpolitikai kérdéseket.

Címlapfotó: Martin/Unsplash