Tokaj és Törökország találkozásának tanulságai

2024. május 03.

Rendhagyó eseményre került sor 2024. április 26-én Tokajban.

„A török konyha találkozása Tokaj boraival” – ezzel a címmel, valamint a magyar-török kulturális évad égisze alatt a Törökországot és Tokaj-Hegyalját összekapcsoló II. Rákóczi Ferenc előtt tisztelegve „Rákóczi: connecting 2 Nations” alcímmel szerveztek nagyszabású kulturális és gasztro estet 2024. április 26-án.

Az esemény tető alá hozó VinXtuR Travel által kiadott sajtóközlemény szerint est során 5 tradicionális török fogást mutattak be, amelyekhez 5 tokaji bort párosítottak gourmet szakértők segítségével. Emellett must, habzóbor és desszertként aszú került felszolgálásra.

A rendezvényen tiszteletét tette és fel is szólalt a Gülsen Karanis Eksioglu (a Török Köztársaság Nagykövete), Dr. Koncz Zsófia (Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese), Dr. Hörcsik Richárd (országgyűlési képviselő), Posta György (Tokaj város polgármestere), Suat Karakus (a Török-Magyar Kereskedelmi Kamara Elnöke) és Dr. Molnár Péter (Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke).

A vacsora előtt a Törökországban meteorológiai állomáshálózatot kiépíttető tokaji Dr. Réthly Antal emléktábláját koszorúzták meg, valamint együttműködési megállapodást írt alá a Török-Magyar Kereskedelmi Kamara (TURKCHAM) és a Borsodi-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK).

A sikeres rendezvény elérte célját: a gasztronómia két világhírű szereplője kiváló termékeit egyedi ízharmóniát teremtve párosították, emellett erősítették a két ország illetve térség közti kulturális és üzleti kötődést új kapcsolatok kialakításával – zárul a sajtóközlemény.

Címlapfotó: Biro Zoltan / Unsplash