Február 2-án bor és művészet soha nem látott találkozásának lehetünk tanúi

2023. január 20.

Bor és művészet februárban a Próféta Galériában. Különleges tárlatvezetés alkotóval és borásszal egy pohár borral kézben. Ez a Vince Szalon: Művészmesék.

A 2022. novemberben a Szépművészeti Múzeumban megtartott Vince Gála bizonyította, a művészet és bor verhetetlen párost alkot. Az esemény nem véletlenül kapta az „Egy nap nagymesterek műveinek körében” mottót, hiszen sokkal több volt, mint egy sétálókóstoló a képzőművészet legnagyobb géniuszainak szobrai, festményei között. Az új Vince Gála azonnal a társasági és boros események meghatározó hivatkozási pontja lett.

A Gálával a Vince hagyományt teremtett: bor és művészet találkozásának hagyományát. Máris itt a folytatás, a lehetőség a bor és művészet szerelmeseinek, hogy újra egyszerre merüljenek el mindkettőben. A Vince Szalon: Művészmesék keretében február 2-án a Próféta Galéria (1111 Szent Gellért tér 3.) 4Szemszög csoportos tárlatának kiállító művészei (Lörincz Emőke, Rósa Márta, Szoboszlay András, Szvath Zsuzsa) borászok társaságában tartanak tárlatvezetést.

Spontaneitás

Lőrincz Emőke a hétköznapi élményeket újraértelmezve alkotja meg figurális olajfestményeit. A 4Szemszögön kiállított munkái közül a legkülönlegesebb az a kép, amit a dédnagymamájáról készült, a családi hagyatékban talált diakép ihletett. Lőrincz Emőke ösztönből, spontán alkot, technikája az „alla prima”, vagyis az egy munkamenetben festés. „Első lélegzetvétel”-nek, „első próbálkozás”-nak is nevezik a módszert. Tökéletesen rímel erre a tárlatvezetésre „párnak” választott köröshegyi Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok munkássága. A családi pincészetnél egyes tételek spontán erjednek. Filozófiájuk szerint a csoda ott és akkor születik meg, amikor elültetik a növényt, majd felnevelik. Mondhatni: első próbálkozásra eldől (szinte) minden.

A négy művész, bár évfolyamtársak voltak a MOMÉ-n, négy különböző egyéniség. Négy különböző stílust, négy különböző technikát képviselnek és különböző indíttatásból alkotnak. Egy dolog közös bennük: az alkotás határozza meg a hétköznapjaikat és munkájukat.

A látható és kóstolható zene

Rósa Márta absztrakt alkotásaival a szabadságot, a valóságot keresi. A fogalmak, gondolatok, érzések, tapasztalások, tudás és környezet szabadságát. Egészen különleges az 1940-es években a már kidobásra szánt röntgenfelvételekre nyomott hanglemezek által inspirált sorozata. Munkái által a dallamok láthatóvá válnak, míg Kovács Nimród borai által (gondoljunk a Jazz Egri Bikavér, Rhapsody Bikavér, Dixie, Blues Kékfrankos tételekre) kóstolhatóvá.

A négy alkotó élete a művészet. Erről meggyőződhet mindenki február 2-án a Próféta Galériában tartott közös tárlatvezetésükön. A bor és művészetek találkozása jegyében minden művésszel ott lesz egy borász (a boraival). Együtt mesélnek személyes történeteket, bemutatva a művészpárok (egy festő, egy borász)  találkozási pontjait. Ez pedig van bőven. A négy művész mind szereti a bort, kettőnek szoros kötődése van a készítéshez. Rósa Márta Pilisborosjenőn részt vesz a település közösségi szőlőművelésében, borkészítésében, Szoboszlay András pedig évekig család tokaji présházában készített a borokat.

Elmerülés a pillanatban

Szoboszlay Andrást nyugodtan nevezhetjük Budapest (Bécs, Amszterdam…) rajzolójának. Fekete-fehér monochrom tusrajzai az épületekről, elkapott kávéházi életképei egyszer biztosan kordokumentumok lesznek. Nem csoda, hiszen tényleg a pillanatot ragadja meg velük. Munkaeszközeivel járja a várost, ha meglát valamit, ott helyben, késlekedés nélkül papírra veti.

Február 2-án tehát művész-borász párok tartják a különleges, vissza nem térő tárlatvezetést a 4Szemszög kiállításon. Közösen, mesélve mutatják be alkotásaikat, a műalkotásoknak a borokhoz való kapcsolódását. A 18:30 órakor kezdődő nagyjából 90 percesre tervezett Vince Szalon: Művészmesék programra bárki megveheti a belépőjét az esemény oldalán. A Vince borcsomag előfizetőinek 25%-os kedvezményt biztosítunk a belépőjegy árából. Várunk szeretettel mindenkit, aki egy különleges, megismételhetetlen estére vágyik.

Természet és ember

Szvath Zsuzsa szürreális festményeivel reagál a világ jelenségeire, problémáira. A kiállításon látható, covid alatt készült sorozatában az emberi lét korlátait taglalgatja, illetve felteszi a kérdést: beleszólhatunk-e a természet rendjébe. Rácz Lilla a szőlő megszállottja, minden pezsgője maga a természet. Akárcsak a Zsuzsa festményei, egyszeri és megismételhetetlen alkotások, úgynevezett grower pezsgők, vagyis saját szőlőből a család saját pincéjében készülnek. Más kapcsolódás is van a két hölgy között: Lilla nagypapája festő (sok képén megjelennek a pécsi szőlőskertek), Zsuzsa pedig pécsi. Újabb izgalmas találkozás, bizonyosan sok kapcsolódó történettel.