Íme az élelmiszer, ami az egész világon átveheti a tojás helyét

2025. május 17.

A tojás helyére törő újdonság az Egyesült Államokban nagy népszerűségre tett szert, hamarosan Európában indul hódító útjára.

Egy amerikai cég vegán tojáshelyettesítője hamarosan Európában is az üzletek polcaira kerül. Az Eat Just mungóbab-alapú termékét Németországban kezdik gyártani. A vegán tojástermék a tengerentúlon már népszerű. Ráadásul ez nem is annyira vegán étrend terjedésének, mint inkább a madárinfluenza gazdasági következményének köszönhető. A növényi alapú termékek piaca stabil növekedést mutat Európában is, és a magyar helyzetből az derül ki, hogy itthon is vannak fogyasztók, akik nyitottak a növényi alapú termékekre.

Hamarosan Európában is kapható lesz az amerikai Eat Just cég vegán tojása, számolt be nemrég az Agrárszektor az Ag Funder News-t idézve. Mint írják, az Eat Just az Egyesült Államokban piacvezető a növényi alapú élelmiszerpótlók piacán. Kifejezetten növényi alapú tojásalternatívákban nagy portfólióval rendelkezik, és most zászlóshajó termékét, a JUST Egg-et hozza Európába. A cég az Egyesült Királyságban a brit Vegan Food Grouppal (VFG) lép partnerségre. A VFG vállalati holding cég, alá tartozik egy vegán termékeket gyártó cégcsoport, az amerikai műtojás európai változatát pedig Németországban kezdi gyártani.

Tojás mungóbabból

A termék alapja a mungóbab, ami egy délkelet-ázsiai hüvelyes növény. Itthon az 1980-as évek óta termesztenek belőle valamennyit, de a magyarok nem igazán ismerik. Ehhez még jön mechanikusan préselt repceolaj, kurkuma- és sárgarépa-kivonat, szárított hagyma, tápióka, só és cukor, gellángumi (baktériumokkal erjesztett cukorból álló élelmiszer-adalékanyag), nizin (tartósítószer), kálium-citrát (állományjavító), transzglutamináz (a gélképződéshez használt enzim), valamint tetranátrium-pirofoszfát (emulgálószer).

Az Eat Just 2022 áprilisában kapta meg a szabályozói engedélyt a mungóbabfehérje forgalmazására az EU-n belül. Az Egyesült Királyságban a hatóságok pár hónapja hagyták jóvá. A VFG (Vegan Food Group) kizárólagos európai gyártási és forgalmazási jogokat szerzett a JUST Egg termékekre. A brit cég éppen egy teljesen automatizált gyártósort épít ki a termék előállítására Németországban, a lüneburgi üzemében. A kereskedelmi forgalomra készülő gyártás még az idén megkezdődik. Az Ag Funder News beszámolója szerint a JUST Egg európai termékeihez szükséges mungóbabfehérje az Eat Just minnesotai fehérjekinyerő üzeméből érkezik majd.

Címlapfotó: Dan DeAlmeida / Unsplash