Az ital, ami ugyanúgy megadja a reggeli koffeint, mint a kávé, csak sokkal egészségesebb

2025. június 07.

Javítja a koncentrációt és a mentális frissességet, támogatja a szívet és érrendszert, a bélflórát és az emésztést és erősíti az immunrendszert.

Egy dolog biztos: a koffein a legtöbbünk életének elengedhetetlen része, és ezt jellemzően még mindig kávé formájában visszük be a szervezetünkbe. Akad azonban egy egészségesebb és kíméletesebb alternatíva, ez pedig nem más, mint a zöld tea, egész pontosan a porrá őrölt matcha.

A matcha a zöld tea egy különleges fajtája, amely már több mint ezer éve része a japán kultúrának. A hagyományos zöld teával ellentétben itt nemcsak a levelek főzete kerül a csészénkbe, hanem a teljes tealevelet elfogyasztjuk por formájában. Ennek megfelelően az abban található összes tápanyaghoz hozzájut a szervezetünk. Az erre a célra felhasznált teanövényt árnyékban termesztik, ami fokozza a klorofilltartalmát és az olyan értékes vegyületek jelenlétét, mint a l-theanin és a különböző antioxidánsok.

Ez utóbbiak közül kiemelkedik az EGCG (epigallokatekin-gallát), amiből a matcha 2-3-szor többet tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea. Márpedig ez az egyik legerősebb antioxidáns a természetben.

A matcha legfontosabb egészségügyi előnyei

1. Javítja a koncentrációt és a mentális frissességet
A koffein és az l-theanin különleges kombinációja a „nyugodt éberség” állapotát idézi elő. Amíg a kávéfogyasztás után gyakran jelentkezik idegesség vagy szorongás, ez a matchára nem jellemző. Mégis fokozza a koncentrációt, a reakcióidőt és a tiszta gondolkodást. Az l-theanin serkenti az alfa-agyhullámokat, amelyek a nyugodt, fókuszált állapotért felelősek.

2. Szív és érrendszer támogatása
A matcha rendszeres fogyasztása javítja a koleszterinszintet: csökkenti az LDL („rossz”) koleszterin mennyiségét, miközben a „jó” HDL-t szinten tartja. Emellett csökkenti a vérnyomást, karban tartja az érfalak állapotát és a vérkeringést. Ezeket a hatásokat főként az EGCG antioxidáns gyulladáscsökkentő tulajdonságai okozzák.

3. Támogatja a bélflórát és emésztést
A matchában található katechinek serkentik a hasznos bélbaktériumokat, például a Lactobacillus és Bifidobacterium fajokat, miközben gátolják a kórokozók szaporodását. Ezzel nemcsak az emésztésünk lesz jobb, hanem az immunrendszerünk és a hangulatunk is kiegyensúlyozottabbá válhat.

4. Erősíti az immunrendszert
A magas klorofill- és polifenoltartalom segít a szervezetnek leküzdeni az oxidatív stresszt. Az utóbbi az a sejtkárosító folyamat, amely számos krónikus betegség, például szívproblémák és daganatok kialakulásához vezethet.

Mire figyeljünk a fogyasztásakor?

Ahogy a Food & Wine megjegyzi, a legtöbb kutatás napi 1–2 csésze matchát ajánl, ami nagyjából egy teáskanálnyi pornak felel meg. Ez 50–70 mg koffeint és egy elég komoly antioxidáns-dózist biztosít. A mentális hatásokat azonnal tapasztalni fogjuk, de a szív- és bélrendszeri előnyök hosszabb távú, rendszeres fogyasztás után mutatkoznak meg.

Persze, mint minden jót, a matchát is túlzásba lehet vinni. A túl sok koffein és klorofill gyomorpanaszokat okozhat. Terhes vagy szoptató nők, illetve alvászavarral vagy szorongásos problémákkal küzdők konzultáljanak orvosukkal, és ne fogyasszák délután, mert a hatása 6–8 órán át is tarthat.

Természetesen a minőség is számít. A legjobb, ha organikus, japán eredetű, magas minőségű matchát választunk, mert ebben találjuk a legtöbb aktív hatóanyagot. Az olcsó, cukorral és tejporral kevert matcha lattékat érdemes kerülni, mert ezek alig tartalmaznak valódi zöld teát.

Címlapfotó: Jenny Ueberberg / Unsplash