2014 óta hungarikum ez a finomság, pedig sokan azt sem tudják, hogy ehető
Nyersen salátákba keverve, palacsintatésztába mártva, majd kisütve, de akár szörpként és teaként is fogyasztható.
Talán meglepő lehet, ám a virága és a belőle készült méz miatt is kedvelt magyar akác (másnéven fehér akác, Robinia pseudoacacia) valójában az Egyesült Államokból származik. Magyarországon csupán a 18. század elején jelent meg, a legelső példányokat 1710-ben az Erdődy grófi család pozsonyi kertjébe ültették. Ezt követően viszonylag gyorsan elterjedt az Alföldön, ahol kiváló talajmegkötő képessége miatt a futóhomok megállításában játszott kulcsszerepet. Azóta is erdőterületeink közel egynegyedét akácosok alkotják, faanyaga keresett, a fásításban ma is nélkülözhetetlen szerepet játszik. Fontosságát mutatja, hogy a hungarikumok gyűjteményének 2013-as létrehozása után alig egy évvel már felkerült a listára – agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában. Pedig megítélése amúgy nem egyértelmű: a fehér akác ökológiai szempontból invazív fajnak számít, azaz visszaszorítja az őshonos növényeket. Emiatt a hungarikum státusza megosztó a szakemberek között.
Az ehető akácvirág
Az akácfa jellemzően tavasszal, azon belül is főként májusban borul virágba, látványos, illatos fürtjeik pedig nemcsak a méhek számára vonzók: a frissen nyíló virágok ehetők. Nyersen salátákba keverve, palacsintatésztába mártva, majd kisütve, de akár szörpként és teaként is fogyaszthatók. Fontos megemlíteni, hogy kizárólag csak a fehér akác virága ehető. A sárga és lila akác virágai, valamint a fa többi része mérgező. Az akác virága ráadásul nemcsak ízletes, hanem számos jótékony hatással bír az emberi szervezet számára. A népgyógyászatban a forrázatát köhögéscsillapítóként, nyákoldóként, görcsoldóként és enyhe vízhajtóként is alkalmazzák. Hatékony továbbá reflux és gyomorpanaszok esetén is, akár más gyógynövényekkel kombinálva. Természetesen nem maradhat szó nélkül az akácméz sem, ami szintén hungarikum. A világos, aranyszínű méz egyedülállóan magas minőséggel rendelkezik, ahogy a világ számos országaiban kulináris különlegességként tartják számon.
Ha szeretnénk kipróbálni az akácból készült házi finomságokat, érdemes tavasszal, a virágzási időszakban begyűjteni a virágokat, hiszen a hatóanyagtartalmuk ilyenkor a legmagasabb. Nagyon fontos, hogy csak olyan helyről szedjük le a fürtöket, ahol nincsen forgalmas autóút, sem pedig olyan mezőgazdasági terület, ahol vegyszeres permetezést alkalmazhatnak.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Aarón Blanco Tejedor / Unsplash