A nyári gyümölcs, aminek a héját mindenki kidobja, pedig nagyon értékes
Mostantól biztosan nem fogja a kukában végezni!
Nyáron előtérbe kerülnek az olyan, íncsiklandó szezonális gyümölcsök, mint például az eper vagy a görögdinnye. Utóbbinak, bárhogyan is fogyasztjuk (önmagában, salátában, stb.), a héja és a magja a kukában szokta végezni. De csak mostanáig! A minap ugyanis a Punch gasztronómiai portál megmutatta, hogyan alkothatunk a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcséből, szirupot.
Görögdinnyehéj-szirup
A görögdinnye igazi kihívás, ha italalapanyagként szeretnénk használni. A rózsaszín gyümölcshús nem működik jól koktélokban, az ital tetején gyakran rózsaszín hab képződik, ráadásul a héj továbbra is a kukában végzi. A megoldás? Egy egyszerű, de nagyszerű szirup, amihez csak görögdinnyehéjra és cukorra van szükségünk. Ezzel nemcsak a hulladékot csökkentjük, hanem karakteres görögdinnyés ízt is adhatunk a margarítánknak és más italainknak.
Hozzávalók
- 200 gramm görögdinnye héja, megmosva, 5-10 cm-es darabokra vágva;
- 400 gramm cukor.
Így készül
- Tegyük a görögdinnye héját egy nagy edénybe, és szórjuk le cukorral.
- Zárjuk le az edényt, és tegyük hűtőbe 12–24 órára.
- A pihentetés után a cukor nagy része feloldódik, de keverjük el az alján található a maradékot is.
- Öntsük az egész keveréket egy turmixgépbe és pépesítsük addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy elérjük a kívánt állagot.
- Szűrjük át a keveréket egy finom szitán, majd öntsük egy nagyobb edénybe vagy tárolóba. Hűtőben tárolva a szirup 1–2 napig eláll.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Peyman Shojaei / Unsplash