5 hétköznapi élelmiszer, amiben több a kalcium, mint a tejben

2025. szeptember 17.

Tévhit, hogy a tej a legjobb, vagy akár az egyedüli jó kalciumforrás.

A tej régóta a kalcium legismertebb forrása: egy deciliter (100 gramm) tejben 125 milligramm kalcium található. Viszont távolról sem az egyetlen élelmiszer, ami bővelkedik az ásványi anyagban. a The Daily Meal minapi cikkében számos olyan élelmiszert mutatott be, ami megközelíti, vagy akár meg is haladja a tej kalciumtartalmát. Ezek közül az alábbiakban azokat soroljuk fel, amik itthon is könnyen beszerezhetők.

Joghurt

Egy 225 grammos adag alacsony zsírtartalmú natúr joghurt 448 milligramm kalciumot tartalmaz. Ugyanekkora mennyiségű görög joghurtban körülbelül 250–260 milligramm található.

Mandulatej

A mandulatej népszerű alternatíva a tehéntej helyett, különösen a laktózérzékenyek és a vegánok körében. Egy csésze (2,5 deciliter) dúsított mandulatej (ami plusz vitaminokat tartalmaz) akár 442–450 milligramm kalciumot is tartalmazhat. Fontos megemlíteni, hogy nem minden márkát dúsítanak, ezért mindig érdemes ellenőrizni a tápértékjelölést.

Narancslé

A narancs önmagában is gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, dúsított gyümölcslé formájában pedig kalciumban is. Egy pohár kalciummal és D-vitaminnal dúsított narancslé körülbelül 349–350 milligramm kalciumot tartalmaz.

Kefir

A kefir szintén erjesztett tejtermék, hasonló a joghurthoz, ám több jótékony baktériumot tartalmaz, így probiotikumokban különösen gazdag. Egy csésze (2,5 deciliter) alacsony zsírtartalmú kefir körülbelül 318 milligramm kalciumot biztosít.

Grapefruitlé

Egy darab grapefruit körülbelül 70 milligramm kalciumot tartalmaz, a dúsított grapefruitlé azonban ennél jóval többet: egy csészényi akár 350 milligrammot is. A pontos mennyiség márkánként változhat, de így is versenyképes a tej kalciumtartalmával.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Frank Luca / Unsplash