chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Házi farsangi fánk, ami után garantáltan nem lesz olajszag a lakásban

2024. január 11.

Omlós házi farsangi fánk, amit nem kell olajban kisütni? A cikkben közölt recepttel ez is lehetséges!

Az olajszagban úszó konyhánál és lakásnál kevés kellemetlenebb dolog van. (Esetleg még a fáradt sütőolaj eltakarítása vetekszik vele.) Farsangi fánk azonban kell! A gordiuszi csomót az alábbi, sütőben sült fánk segítségével lehet átvágni. Ne aggódjunk, a végeredmény pont olyan finom lesz, mint az olajban sütött változat.

Sütőben sült farsangi fánk

Hozzávalók 4 adagra

  • 1 dl tej
  • 4,2 dkg élesztő
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 3 g só
  • 5 dkg cukor (kristály)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citromból nyert citromhéj (reszelt, bio)
  • 2 ek rum
  • 10 dkg vaj (puha vagy margarin)
  • 1 db tojásfehérje (a kenéshez)
  • 15 dkg lekvár/ dzsem (vagy nutella)
  • 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)

Így készül

  1. A fánk tésztájához melegítsünk meg 40 ml tejet langyosra. Oldjuk fel benne az élesztőt, és kb. 3 dkg liszttelkészítsünk belőle egy sűrű tésztát. Liszttel szórjuk meg, és meleg helyen 30 percig kelesszük.
  2. A tojást, sárgákat, sót, cukrot, vaníliacukrot és citromhéjat verjük géppel habosra (kb. 1 perc). A maradék tejet és a rumot adjuk hozzá. A keveréket a maradék liszttel, a megkelt tésztával és a vajjal dolgozzuk sima tésztává. Végezzük géppel, tésztához való keverőkkel mindaddig, amíg a tészta a tál oldalától elválik.
  3. Ezt a tésztát is szórjuk meg liszttel, és ismét kelesszük meleg helyen kb. 1 órát. A mennyiségnek legalább duplázódnia kell.
  4. Tepsit kenjünk meg vajjal. A tésztát nyújtsuk lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra, és szaggassunk belőle 6 cm átmérőjű köröket(ideális esetben40 darabot). A körök felére tegyünk 1 tk lekvárt vagy nutellát, a szélét kenjük meg tojásfehérjével, és fedjük be a maradék körökkel, a széleket ujjainkkal nyomjuk össze. Az így keletkező fánkok széleitegy 6 cm-nél valamivel kisebb átmérőjű pohárralnyomjuk még egyszer össze (felülről tegyük a fánkokra a pohár szájátés nyomjuk lefelé). A fánkokat tegyük a tepsibe egymás mellé, takarjuk le konyharuhával, és ismét kelesszük 30 percet.
  5. 170 fokos sütőben 15-20 percig süssük. Ha kihűlt, porcukorral szórjuk meg.

(Nosalty)

Címlapfotó: prananta haroun / Unsplash