A legtöbben egészségtelennek hiszik, pedig igazi csodaszer a kedvenc nassolnivalónk
Sokan nem hajlandók enni se belőle, pedig a megfelelő változatra szüksége van a szervezetünknek.
Vannak egészségtelennek elkönyvelt nassolnivalók, sőt, „de némelyik igazán nem érdemli meg a jelenünkre jellemző pejoratív besorolást”. Ezzel a felütéssel kezdi a pattogatott kukoricáról szóló cikkét a Magyar Mezőgazdaság oldal. El is magyarázzák, miért ez a kettősség: a pattogatott kukorica egy alacsony kalóriatartalmú, teljesértékű gabonaféle, önmagában egészséges. Bajok csak a vajas, pálmaolajos, ízesített és túl sok sót tartalmazó változatokkal vannak. Ha ezekről lemondunk és enyhén sózott-fűszerezett (akár bio) pattogatni való kukoricából készítjük, az alábbi egészségügyi előnyöket élvezhetjük:
- kiváló rostforrásként karbantartja a bélrendszert
- hosszú időre képes jóllakottság érzetett biztosítani, így a benne lévő felurinsavval együtt kiváló fogyókúrás étel
- normalizálja a vércukorszintet
- a teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó étrend csökkentheti a mell-, a vastagbél- és a gyomorrák kockázatát
- a ferulinsav gyulladáscsökkentő is, a magas rosttartalommal együtt csökkenti a vérnyomást
Tanulság: a moziban óvakodjunk a pattogatott kukoricától, a házi készítésűt viszont annál inkább fogyasszuk!
Címlapfotó: Icons8 Team / Unsplash