A magyar sütemény, ami az amerikai elnök feleségének köszönheti hírnevét

2025. november 19.

160 éve már biztosan létezik ez a finomság, de igazán népszerűvé a 20. században vált.

Az aranygaluska az egyik legnépszerűbb kelt tészta. Neve ellenére nincs köze a galuskához, kelt tésztából készül. A gombócokat tűzálló tálba helyezik, vajjal megkenik, cukrozott dióval megszórják, majd sütőben, víz fölött megsütik. Tetejére általában vaníliasodót vagy borsodót öntenek.

Az aranygaluska születési helyéről és idejéről nincs pontos információnk. Az biztos, hogy Kakas Márton, azaz Jókai Mór a Vasárnapi Újság 1862. július 6-i számában megjelent Nemzeti eledeleink című cikkében felsorolja a tordai aranygaluskát azon ételek között, „a mi után a külföldre jutott magyar ember visszasohajtozik”.

Érdekesség, hogy a 20. század közepére az Egyesült Államokat is „meghódította”, hála az emigráns magyar pékeknek. 1972-ben egy Betty Crocker-szakácskönyvben Hungarian Coffee Cake (magyar teasütemény) néven szerepelt a receptje, vagyis a tengerentúlon elsősorban teához, kávéhoz fogyasztották. A távolság mindazonáltal nyomott hagyott az amerikai változaton. Ott majomkenyérnek és nagymama kuglófjának is hívják, utóbbi esetben valóban kuglóf formában készítik. Ez a verzió már jelentősen eltér az eredetitől.

Nagyon népszerű az a legenda, miszerint az aranygaluska még a Fehér Házba is eljutott, mivel Nancy Reagan (az 1981 és 1989 között hivatalban lévő Ronald Reagan elnök felesége) egyszer felvette a karácsonyi menübe. Ez csak részben igaz: a first lady állítólag valóban kérte bizonyos fogadásokra a szakácsoktól, de karácsonyi ételsorokban nem bukkant fel.

Címlapfotó: Andrés Giménez / Unsplash