Kilója 100 ezer forint, mégis hiánycikk itthon, mi az?

2023. október 11.

Nagyon egészséges és nagyon különleges. Már a hazai multikban is találkozni vele – ha éppen nem kapkodják el.

A wagyu marha régebben leginkább rizsföldeken került bevetésre igavonó állatként. Idővel a japán gazdák a vágás során felfigyeltek a különleges hússzerkezetre, ami egyetlen másik fajtára sem jellemző. A zsírszövetek az izomrostokon belül és azok között egyenletesen oszlanak el. Ettől lesz a hús különlegesen puha, márványozott – és ez az, ami az árban is megmutatkozhat. (Ebben a korábbi cikkünkben leírtuk részletesen, mi is az a wagyu és kobe-marha.)

Nemrégiben az Agrárszektor egy cikkben mutatta be az itthon még kuriózumnak számító, ám bizonyos körökben így is nagyon népszerű wagyut. Mint írják, a legjobb minőségű wagyu steak kilója akár a 100 ezer forintot is elérheti. Az „átlagember” számára szinte felfoghatatlan, hogy mi kerül ennyibe egy kiló húson. Ennek ellenére bőven van rá kereslet: a hazai wagyu termelők főleg éttermekbe szállítanak, de megjelennek egy-egy multinál is. Utóbbiba, mint kiderült, nem is tudnak annyit vinni, mint amekkora igény lenne rá.

Miért ennyi az annyi?

A „sima” marhahús sem tartozik épp a legolcsóbb húsfélék közé, hát még a wagyu a maga, akár 100 ezres árával. Hogy miért ennyi? A kérdésre a válasz az időben keresendő. Nagyon egészséges a wagyuhús. Van egy olyan sajátos tulajdonsága, hogy amellett, hogy szépen márványozott, a zsír telítetten, a hús szövetei közé ágyazottan, szépen rétegződve helyezkedik el, nem pedig a hús mellett. A wagyuhoz nem is kell külön zsírt vagy olajat tenni, amikor az ember elkészíti. Emellett egyedi, különleges íze van, valamint a genetika és a kialakult piac is hozzájárul az árhoz. Ráadásul a vágási súlyt hozzávetőleg 36 hónap alatt éri el. A többi fajtának ehhez mindössze 16-20 hónapra van szüksége – olvasható az Agrárszektor cikkében.

A wagyu marha elkészítése sem könnyű

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy könnyű az elkészítése, hiszen elég egy forró serpenyő, egy kis só, bors, és már tulajdonképpen készen is van. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, milyen minőségű a hús, milyen a szerkezete, milyen vastag, mekkora az átmérője, milyen a hőmérséklete. Minden steak más, nincs két egyforma. Tapasztalat is kell, és nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni. Még az éttermekben sem készül mindig tökéletesen.

Címlapfotó: Joshua Rawson-Harris / Unsplash