Az Év magyar gyógynövénye is volt, az ablakban is megél, mégis alig fogyasztjuk
250 éve ismerjük, sokoldalúan használható, nagyon egészséges.
A Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának döntése értelmében 2024-ben a borsmenta lett az Év gyógynövénye. Nem véletlenül: bár az emberiség „csak” 250 éve ismeri, a rövid idő ellenére ennek a mentafajnak lett a legszélesebb körű a felhasználása. Fűszerként is tökéletesen megállja a helyét.
„A borsmenta levelének és illóolajának fő hatóanyaga a mentol, amely fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású. Az olaját a felső emésztőszervi traktus rendellenessége, epeképződés hiánya, légzőszervi megbetegedések, köhögés, megfázás esetén javasolják. Külsőleg alkalmazható reumatikus fájdalmak, bőrviszketés, csalánkiütés kezelésére” – írta róla 2024-ben a Magyar Mezőgazdaság. Magyarországon még várat magára a borsmenta áttörése, bár tea formájában azért már egyre többen fogyasztják.
A borsmenta kertben és cserépben egyaránt könnyen nevelhető. A cserépben nevelt borsmenta gondozása hasonló a kerti borsmentáéhoz, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni.
- A cserép legyen legalább 20-30 centiméter átmérőjű és mély.
- A cserép alján legyenek vízelvezető nyílások és a cserép maga is legyen jó vízáteresztő képességű.
- Használjunk jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldet a borsmenta számára.
- Helyezzük a cserepet napos vagy félárnyékos helyre. Ha a növényt beltérben tartjuk, helyezzük el egy ablak közelében. A borsmenta jól tűri a szobahőmérsékletet, de a huzatot nem szereti.
- Öntözzük rendszeresen a borsmentát, de ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl.
Címlapfotó: Markus Spiske / Unsplash