Esőillata van és szuper egészséges, nem csoda, hogy a magyarok is egyre többet eszik

2025. október 08.

Sokoldalúan felhasználható a konyhában, egyre több magyar fedezi fel magának.

Az eső és a frissen szántott föld illatáért, valamint a cékla ízéért ugyanaz a geozmin vegyület a felelős – olvasható a Magyar Mezőgazdaság minapi cikkében. A geozmin vegyülethez hozzátartozik az erőteljes földes illat, amit a nyári esőzéseknél az orrunkban érzünk. Ez az illat megosztó: az emberek általában vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Jó hír, hogy annak sem kell lemondania az egyébként rendkívül egészséges, szuperélelmiszernek számító cékláról, aki kevéssé állja a geozmint.

Az első teendő, hogy válasszunk geozminban szegényebb céklát. A Detroit Dark Red a maga 9,7mg/kg-os koncentrációjával alacsonynak számít a csodás, vágásfelületén rózsaszín, és fehér koncentrikus körökkel mintázott, olasz örökségfajtához, a Chioggia-hoz képest, ami 26,7 mg/kg geozmint tartalmaz – írja a már idézett cikk.

Másrészről sok múlik természetesen azon is, mit kezdünk a céklával, miután bekerült a konyhánkba. A céklafogyasztás ugyanis kellemesebb élménnyé tehető bármilyen céklával legyen is dolgunk. Hogy hogyan? A Magyar Mezőgazdaság-cikkből ez is megtudható.

Szerencsére reneszánszát éli Magyarországon a céklafogyasztás. Az itthon kapható cékla jelentős része hazai termelésből származik. Jelenleg mintegy 250-350 hektáron termesztik, ez 30-40 százalékos növekedést jelent az 5 évvel korábbi termőterülethez képest.

Címlapfotó: Himanshu Choudhary / Unsplash