Ne dobjuk ki! Valóságos szívgyógyszer kedvenc nyári gyümölcsünk szára
Már az ókori görögök és rómaiak is felismerték jótékony hatásait.
A nyár két legkedveltebb gyümölcse valószínűleg a meggy és a cseresznye. Nemcsak ízletesek, de a népi gyógyászatban is kiemelt szerepet kapnak. A meggy és a cseresznye „szárának” gyógyászati felhasználása egészen régre nyúlik vissza. Már az ókori görögök és rómaiak is felismerték vízhajtó és gyulladáscsökkentő tulajdonságait. A középkori kolostori gyógyászatban is gyakran alkalmazták húgyúti problémák és reumatikus panaszok enyhítésére – olvasható a Magyar Mezőgazdaság oldalon.
Mint írják, a gyümölcskocsány leggyakoribb felhasználási módja a vízhajtás. Segít kiüríteni a felesleges vizet a szervezetből, így enyhítheti az ödémásodást, a puffadást és a magas vérnyomás tüneteit. Különösen hasznos lehet szív- és vesebetegségek, valamint menstruációs ödéma esetén.
Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően hatékonyan alkalmazható húgyhólyag-gyulladás, vesemedence-gyulladás és húgycsőgyulladás esetén. A népi megfigyelések szerint a kocsányban található vegyületek csökkentik az ízületi gyulladást és a fájdalmat, így enyhíthetik az ízületi gyulladás, a köszvény és a reuma tüneteit.
A kocsányból készült tea segíti a szervezet méregtelenítő funkciójának az ellátását, a káros anyagok kiválasztását. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a vesehomok és a vesekő kialakulását.
Címlapfotó: Yaopey Yong / Unsplash