Olcsósága miatt régen a konyha átkának nevezték a finomságot, ami most újra divatba jött

2025. szeptember 18.

Egyszerű alapanyagokból könnyen elkészíthető, tápláló étel. Ma már a világ legmenőbb éttermeiben is kínálják.

A kása – dánul grød – a skandináv konyha egyik legősibb fogása. A viking idők óta jelen van az északi étrendben. Az alap egyszerű: gabona vízzel vagy tejjel megfőzve. Ennek egyik legismertebb változata az øllebrød, a sörrel főzött rozskenyér-kása, amit már a 13. században is készítettek, és sokáig a mindennapok olcsó, laktató fogásának számított – olvasható a drive.hu cikkében.

A grødot hosszú időn át inkább kényszerből ették, egyáltalán nem élvezeti cikként tekintettettek rá. Visszafogott íze és egyszerűsége miatt sokan csak a szegény konyha átkának nevezték. Manapság  viszont a paraszti receptek egész Európában reneszánszukat élik, így a kása a modern séfek fantáziájának köszönhetően nyer új formát.

A fordulatot a New Nordic mozgalom hozta el a 2000-es években. A koppenhágai Noma és más élvonalbeli éttermek bizonyították, hogy a hagyományos kása a csúcsgasztronómia része is lehet. Erdei alapanyagokkal – például zuzmóval, fermentált bogyókkal vagy karamellizált magvakkal – kombinálva ma már számos fine dining menü előkelő fogásának számít.

grød reneszánsza legjobban éppen Dánia fővárosában érhető tetten. Koppenhágában GRØD nevű porridge-bárok kínálják a hagyományos és modern változatokat. Külön kiemelkedik a Nørrebro városrészben, a Jægersborggade 50. szám alatt található GRØD – Porridge & Congee, amely kifejezetten rizs- és zabkására specializálódott.

Itt az øllebrød mellett olyan kreatív kásaféléket is kóstolhatunk, amik messze túlmutatnak a hétköznapi reggelik világán. Olyannyira, hogy a porrigde bárok mellett már a legnevesebb éttermek menüjén is felbukkan a „szegénykása”, immár több tízezer forintos fogásként.

Jó hír, hogy ennek töredékéből is megkóstolhatjuk az ételt. Otthon is elkészíthető, a már említett drive.hu cikkhez mellékeltek is egy egyszerű, jól követhető receptet.

Címlapfotó: Beth Macdonald / Unsplash