7 népszerű élelmiszer, amit mindenkinek kerülnie kéne

2024. március 07.

Egészségesnek gondoljuk őket, a tudományos vizsgálatok azonban mást mutatnak.

A minőség mellett egy adott termék sikerében nagyon fontos szerepe van a marketingnek. Vannak élelmiszerek, amik nem utolsó sorban a reklámosztályok hatékony munkája következtében egészségesként vonultak be a köztudatba, pedig nem feltétlenül ez a helyzet velük. A haszon.hu a Mirror és She Finds cikkei alapján egy hetes listát állított össze azokról az élelmiszerekről, amiket nem kéne nagyon erőltetnünk. Vannak köztük kifejezetten meglepő tételek is.

Zöldségchips: Szinte semmivel sem jobb a hagyományos burgonyachipsnél. A vékonyra szelt zöldségeket általában ugyanúgy sütik meg napraforgó olajban, mint a burgonyát. Érdemes lehet helyette olajos magvakat vagy nyers zölséget ropogtatni.

Alacsony zsírtartalmú termékek: A zsírtartalom csökkentésével a tápanyagtartalom jelentős része elveszhet. Emellett az ízélmény miatt gyakran adnak hozzá ízfokozót, néha cukrot is.

Instant zabkása: Nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, sőt, általában ízfokozóktól sem mentesek. Ha zabkását ennénk, inkább ne az instant változatot válasszuk.

Üveges salátaöntet: A bolti, üveges vagy poralapú dresszingeknek jellemzően magas a kalóriatartalmuk. Emellett az előre elkészített salátaöntetek hosszú szavatossági idejét tartósítószerekkel érik el, valamint sűrítőanyagokat és ízfokozókat is tartalmazhatnak.

Müzliszelet: A benne lévő teljes kiőrlésű gabonák és magvak egészségesek, a jelentős cukortartalom azonban sokat ront az összképen. A túlzott cukorbevitel inzulinrezisztenciát idézhet elő, ami egyik kiváltója lehet a lassú anyagcserének.

Burgonyachips: A chipsek zöme olajban sült. Túlzott fogyasztásuk gyulladásos folyamatokat és oxidatív stresszt idézhet elő a szervezetben, ami anyagcsere-zavarokhoz vezethet. Emellett a burgonyachips magas vércukorszintet is okozhat. Természetesen előfordulhat, hogy olykor nem tudunk neki ellenállni. Erre az esetre az alábbi receptet ajánljuk.

Feldolgozott húsok: Az olyan húsalapú snackek, mint a snackkolbászok, a virslik és néhány felvágott, nagy mennyiségben tartalmaznak sót és telített zsírsavakat. Ez utóbbiak nagyobb mennyiségű és rendszeres fogyasztása növelheti az inzulinrezisztencia és egyes gyulladásos betegségek kialakulásának esélyét.

Címlapfotó: Aarón Blanco Tejedor / Unsplash