chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

8 étel, amiről le kellene mondanunk az egészségünk érdekében

2024. április 01.

Az egészségtelen ételek között sajnos vannak nagy kedvencek is.

A VegNews összeállítása alapján bemutatjuk azt a 8 ételt, édességet és italt, amit érdemes elhagynunk, ha szeretnénk egészségesek maradni. Fontos kiemelni, hogy egy vegetáriánus és vegán életmóddal foglalkozó weboldalról van szó, így a húsételekkel kapcsolatos állításokat érdemes fenntartással kezelnünk. Mindenesetre szakértők által alátámasztott véleményekről van szó, így nagyon nem lőhetünk mellé, ha megfogadjuk a tanácsokat.

Bacon

A legtöbb, boltban kapható szalonnaféle nitrátokat és nitriteket tartalmaz. Ezek a tartósítószerek a szervezetben rákkeltő vegyületek létrejöttét idézhetik elő.

Bármilyen feldolgozott hús

Általánosságban elmondható, a feldolgozott élelmiszerek többsége tartósítószert tartalmaz. Ezeket több tanulmány is összefüggésbe hozta bizonyos rákos megbetegedések, különösen a mellrák és a prosztatarák megnövekedett kockázatával.

Bolti pékáruk

A kereskedelmi forgalomban kapható, általában alacsony minőségű pékáruk – mint például a fánkok és egyéb sütemények – hidrogénezett növényi olajokkal, finomított gabonafélékkel és rengeteg hozzáadott cukorral készülnek. Ezek mind egészségtelenek.

Shake-ek

A gyorséttermekben kapható shake-ek és tejturmixok magas telített zsírtartalmúak, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát. Emellett általában tele vannak hozzáadott cukrokkal. Elfogyasztásuk súlygyarapodáshoz, ingadozó vércukorszinthez és gyulladáshoz vezethet.

Gyorsételek

A legtöbb gyorsétel rendkívül magas nátriumtartalmú, így a vérnyomás emelésével veszélyt jelent a szív- és érrendszerre.

Édességek

A cukrok túlzott bevitele anyagcserezavarokat okozhat és növelheti a gyulladás esélyét. Hosszútávon pre-diabétesz vagy inzulinrezisztancia is kialakulhat.

Gabonapelyhek

A klasszikus, finomított reggeli gabonafélékben alacsonyak a teltségérzetért felelős tápanyagok – például a rostok és fehérjék. Ez pedig gyakran ahhoz vezet, hogy a megfelelő adag többszörösét fogyasztjuk belőlük, mire jóllakunk.

Sültkrumpli

A burgonya önmagában nem tartozik az egészségtelen ételek közé, ám ha olajban sütjük meg, azzal már túlzott mennyiségű telített zsírsavat adunk hozzá. A rengeteg sóról nem is beszélve.

Címlapfotó: Elena Leya / Unsplash