Egy A4-es lappal több tízezer forintot spórolhatunk a konyhában!

2023. július 02.

66 kilogramm élelmiszert dobunk ki évente a kukába. Ez jelentősen csökkenthető 3 apró trükk segítségével.

A kárba ment élelmiszerek, ételek a legtöbbünkben frusztráló érzésként és pénzkidobásként csapódnak le. Ezen túl fontos tudatosítani magunkban azt a globális hatást is, hogy amikor az ételhulladékunk a lerakóba kerül és lebomlik, metán keletkezik. Ez az üvegházhatású gáz pedig 84-szer erősebben melegíti bolygónkat, mint a szén-dioxid.

Felmérések szerint egy magyar ember átlagosan 66 kilogramm élelmiszert dob ki évente a kukába. Ez a szám ugyan az európai uniós átlag alatt van, így is bőven lehet még tovább javítani rajta. Az alábbiakban könnyen elsajátítható trükköket mutatunk, amikkel csökkenthetjük az otthoni élelmiszerpazarlást. Mi több, a Delicious Magazine segítségével különféle felhasználási módokat is ajánlunk különféle, általában amúgy kidobásra ítélt maradványokra.

Ételmentés a főzés előtt

A bevásárlásnál vagy akár már előtte, tervezzük meg előre a hetet! Vegyünk elő egy papírcetlit, A4-es lapot vagy a számítógépünket/telefonunkat és írjunk le egy heti menetrendet, beosztást. Így láthatjuk, mire lesz szükségünk az előttünk álló héten. Ezzel elkerülhető az is, hogy az élelmiszerüzletek akciói láttán felesleges árukból bevásároljunk.

Nem szükséges felhalmozni túl sokat semmilyen élelmiszerből. Nézzük meg vásárlás előtt, mi rejtőzik még otthon. Ha akad még olyan maradék a konyhai szekrényekben, hűtőben, ami felhasználható, ne hagyjuk megromlani, használjuk fel. Ne úgy gondoljunk többé az élelmiszerekre, mint egyszeri összetevőkre!

Élelmiszerpazarlás a főzés során

Itt az ideje, hogy átformáljuk a gondolkodásmódunkat a konyhai tevékenységeket, alapanyag-felhasználást illetően. Próbáljuk meg használni a fantáziánkat, mielőtt az élelmiszereket a kukába dobjuk és gondoljuk végig milyen praktikus, gyors módja van esetleg egy-egy megmaradt rész felhasználásának. Korábbi cikkeinkben megmutattuk, mi mindenre jó például a krumplihéj, a kifacsart citrom vagy éppen a fokhagyma szára.

Ételmentés hideg fejjel: fagyasszunk le bármit

Az élelmiszerek lefagyasztása segít minimalizálni a pazarlást, egyben bölcs előre tervezést tesz lehetővé. A kiolvasztással tulajdonképpen újra friss alapanyaghoz jutunk. Legyen szó akár tejtermékről, tésztákról, húskészítményről vagy gyümölcsről/zöldségről, szinte minden lefagyasztható!

+5 konkrét tipp

Az alábbi élelmiszermentő ötletek mindenképpen megérnek egy próbát a Delicious Magazine szerint.

  • Szikkadt kenyér? Morzsoljunk belőle zsemlemorzsát és fagyasszuk le, vagy használjuk azonnal különböző húsok bepanírozására.
  • Kávézacc? Ne dobjuk a kukába… a használt kávézaccunk remekül illik a brownie-kba és bizonyos pácokba.
  • Szószok utolsó cseppjei? Készítsünk önteteket vagy szószokat egy befőttesüvegben a maradékokból.
  • Banánhéj? Ne dobjuk ki a héját, inkább használjuk fel turmixokban.
  • Fonnyadó salátalevelek? Jeges vízzel leöntve feldobhatjuk a levelek frissességét, vagy akár félbe is vághatjuk őket és lepiríthatjuk a már kevésbé dekoratív részeket.

Szerző: Bódy Kolos
Címlapfotó: Tina Dawson / Unsplash