Konzervet vagy fagyasztottat vegyünk? Itt a tudományos válasz!

2024. április 24.

Bár mindig a friss gyümölcsök és zöldségek számítanak a legjobb választásnak, ezek sajnos nem mindig elérhetőek. Ugyanez hatványozottan igaz a friss hústermékekre és halakra. Erre kínálnak megoldást a fagyasztott és a konzerves termékek – de vajon melyiket érdemes inkább fogyasztanunk?

Alapvető tévhit, hogy a fagyasztott vagy konzervált zöldség-gyümölcs nem lehet olyan tápanyagdús, mint az, amit „frissen” megvásárolunk. Ez az összefüggés a valóban friss, nemrég szedett termények esetén tényleg létezik. Azok a zöldségek és gyümölcsök viszont, amikkel a szupermarketek polcain találkozunk, elég távol állnak a frisstől. Sokszor ugyanis napok is eltelhetnek a szedés, a csomagolás és a szállítás után a vásárlásig. Ennyi idő alatt pedig romlik a termény tápanyag-összetétele.

Ahogy a Daily Meal is kiemeli, a konzerveket és a mirelit élelmiszereket a lehető legfrissebb állapotukban tartósítják. Ráadásul nem tartósítószerekkel, hanem hőkezeléssel vagy fagyasztással. Hacsak nem őstermelői piacon vásárolunk, könnyen lehet, hogy szezonon kívül egészségesebb választás a fagyasztott és a konzervált változat. Kérdés viszont, hogy a kettő közül melyik őrzi meg tovább a tápanyagokat.

Fagyasztott, konzerv: tudnivalók

Bár mind a konzervek, mind a fagyasztott élelmiszerek tartósítása a legoptimálisabb pillanatban történik, a konzervek többet veszíthetnek az eredeti tápértékből, mint a mirelit termékek. Annak érdekében, hogy az élelmiszer teljesen mentes legyen a kórokozóktól, az élelmiszereket konzerváláskor sokkal alaposabban feldolgozzák, mint fagyasztáskor. A termék legtöbbször valamilyen folyadékkal, sós lével vagy olajjal együtt kerül bele a konzervbe. Ez idővel ront a tápértékén. Ez különösen igaz akkor, ha felbontás után, elkészítés előtt leöntjük az adott folyadékot az ételről. Fontos megjegyezni, hogy hőkezelés hatására a konzervált élelmiszerek valamivel többet veszítenek eredeti vitamin- és ásványianyag-tartalmukból, mint a fagyasztott termékek.

Egyértelmű tehát, hogy a mirelit élelmiszereknek sok előnye van a konzervekkel szemben. Egyik lehetséges hátrányuk viszont, hogy nagyobb eséllyel fordulnak elő bennük baktériumok. Bár azt hinnénk, hogy ezek elpusztulnak, mikor fagypont alatti hőmérsékletnek vannak kitéve, valójában csak egyfajta „alvó” állapotba kerülnek.

Amikor az élelmiszer hőmérséklete újra eléri a szobahőmérsékletet, ezek a kórokozók elkezdenek toxinokat termelni. Ez akár ételmérgezéshez vezethet, ha a felolvasztott terméket nem főzzük meg alaposan. A konzerveknél ez a probléma nem áll fenn. A termék lezárásánál alkalmazott hő elpusztítja az összes baktériumot. A vákuum ráadásul megakadályozza, hogy további baktériumok kerüljenek a csomagolásba.

Aki tehát gyorsabb és biztonságosabb elkészítésre vágyik, de nem bánja, hogy egy kicsivel alacsonyabb az étel vitamintartalma, annak érdemes inkább a konzervet választania. Aki pedig amúgy is főtt ételt készít és fontosabb számára a tápérték, az nyugodtan dolgozzon mirelit termékekkel. A legjobban viszont mindenki akkor jár, ha piacon vásárolja meg a friss élelmiszert.

Címlapfotó: Daniel Monteiro / Unsplash