A sárgát a salátába, a feketét a grillhúsokhoz, a zöldet a befőttes üvegbe – mi ez?

2025. július 18.

A magyarok egyik kedvenc zöldségének különböző színváltozatai más és más tulajdonségokkal rendelkeznek.

Ma már egyáltalán nem evidens, hogy piros paradicsomot vásároljunk. Magyarországon is megjelentek a különböző színváltozatok. Az agroforum.hu minapi cikke segít eligazodni a tarka kínálatban, színről-színre vették melyik paradicsom mit tud és mire való.

Sárga paradicsom – édes és gyomorkímélő

A sárga paradicsomok általában kevesebb savat tartalmaznak, mint piros társaik, így érzékeny gyomrúak számára is ideális választás lehet. Édes, enyhén gyümölcsös ízük miatt kiválóak salátába, gyerekeknek tízóraira, de aszalva is különleges ízélményt nyújtanak.

Fekete paradicsom – telt, gazdag aroma

A fekete vagy lilásbarna héjú paradicsomok, mint például a ‘Black Krim’ vagy a ‘Cherokee Purple’, magas antioxidáns-tartalommal bírnak, különösen antociánokban gazdagok. Ízük intenzívebb, földes, néha füstös jellegű – kiváló grillezéshez, mártásokhoz, vagy akár bruschetta tetejére is.

Zöld paradicsom – savanykás és különleges

A zöld paradicsom lehet érésre is zöld színű fajta (pl. ‘Green Zebra’), vagy egyszerűen még éretlen. Az érett zöld fajták pikánsabbak, savanykásabbak, és kiválóak chutney-k, relishek, vagy akár zöldparadicsom-lecsó készítéséhez is. Sütve vagy panírozva is sok helyen kedvelt különlegesség.

Címlapfotó: Lee Myungseong / Unsplash