3 ok, amiért tilos kiönteni a krumpli főzőlevét!

2023. szeptember 22.

A krumpli főzőlevének kiöntése szinte ősbűn, ugyanis több mindenre is használható a konyhában és a konyhán kívül.

Egyre többször hallhatunk olyan trükkökről, melyek segítségével csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. A fenntarthatóság trendje már a pezsgők és a kaviárok világát is elérte, most pedig kiderült, a krumpli főzőlevét sem kell „kidobnunk”.

Kiváló vitaminforrás

A Healthline rámutat, a krumplik főzés közben veszítenek tápértékükből, így például a vízben oldódó C-vitamin vagy a kálium is megszökik belőlük forralás során. Két dolgot tehetünk, ha nem szeretnénk, hogy elvesszenek ezek a tápanyagok: megfőzhetjük a burgonyát a héjával együtt (ami több időbe telik), vagy felhasználhatjuk a vizet, amiben megfőztük őket.

A krumpli főzőlé, mint szaft

Bár furcsának hangozhat, a krumpli főzőlevéből kiváló szaft készíthető. Ennek részben a burgonyában található keményítő az oka, ami valójában tökéletes természetes sűrítőnek számít.

A szaftkészítés ennek tetejébe nem is bonyolult, bár egy kis kalkulációs képesség nem árt hozzá. Amikor végeztünk a burgonyák megfőzésével, becsüljük fel, mennyi szaftot szeretnénk a menühöz. A dailymeal cikke szerint a főzőlé végső soron helyettesíteni fogja a fogásokhoz használt lisztet vagy a kukoricakeményítőt.

Miután sikerült felmérnünk, mennyi szaftra lesz szükségünk, a főzőléhez egyszerűen csak adjuk hozzá az adott hús (pulyka, sertés stb) főzéséből származó főzőlevet (ízlés szerint leveskockával is kombinálhatjuk). Persze a fűszereket nem szabad kihagyni, így a serpenyőbe, lábosba adjunk legalább sót és borsot. A keveréket alacsony lángon főzzük, addig hagyjuk a tüzön, amíg eléggé összesűrűsödik.

A növények is szeretik

Minden bizonnyal nem szeretnénk egy egész lábasnyi szaftot készíteni, ezért szerencse, hogy a főzőlevet nem csak szaftként tudjuk hasznosítani. Az ízlelőbimbóink mellett ugyanis a növények is kifejezetten örülnek a „maradéknak”. A lé a növények számára is értékes tápanyagokat tartalmaz. Persze ezt csak akkor tehetjük meg, ha nem sóztuk meg a vizet.

Ha kéretlen vendégek költöztek be a kertbe, a krumpli főzőleve akkor is örömmel indul csatába. A forró lé tökéletes a gyomok irtására. A só ebben az esetben is ront az összképen: a földbe jutva a só olyan növényeket is megölhet, melyektől nem szeretnénk megválni.

Címlapfotó: terasproductions / Unsplash