A népszerű magyar zöldség, aminek a szára ugyanolyan egészséges, de azt mégis kidobjuk

2025. június 11.

A zöld hajtás tele van C-vitaminnal, de tartalmaz kalciumot, vasat és káliumot is, ezzel segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, és javítja az immunrendszer működését is.

Aki a zöldséget nem maga termeszti, hanem vásárolja, nem is biztos, hogy találkozott már vele. A fokhagymaszár íze kicsit édeskés, a fokhagyma és a metélőhagyma kombinációjára emlékeztethet – olvasható az Agrárszektor cikkében.

Mint írják, a zöld hajtás tele van C-vitaminnal, de tartalmaz kalciumot, vasat és káliumot is, ezzel segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, és javítja az immunrendszer működését is.

Ezért érdemes vásárláskor olyan fokhagymát keresni, aminek még megvan a szár része is. Ennél is jobb megoldás, ha ha magunk ültetünk a kertbe, vagy magaságyásba, ha van lehetőségünk, de balkonládában is lehet próbálkozni vele.

A fokhagymanövény a nyári napforduló környékén, júniusban növeszt hajtást. Hagyjuk, hogy a szár egy-kétszer gyűrűvé görbüljön, majd vágjuk le a tövénél (ahol a fokhagymanövény szárából kibújik). Amikor a szárak göndörödnek, tudjuk, hogy a föld alatt növő fokhagymagerezdek körülbelül egy hónap múlva lesznek betakaríthatók. A szárak levágása lehetővé teszi a növény számára, hogy minden energiáját a hagymák teljes kifejlődésére fordítsa.

A hajtásokkal pedig irány a konyha! Valójában ugyanúgy használhatjuk, mint a hagyományos fokhagymát, a leghasznosabb akkor, amikor nem akarunk erős fokhagyma ízt érezni.

Tehetjük salátába, fűszeres vajba, mártásokba, főzéskor pedig levesbe, főzelékbe, ragukba – egészen új ízdimenziót ad a fogásoknak.

Címlapfotó: Dane Deaner / Unsplash