A köret, amit régóta ismerünk, jobb, mint a rizs, a krumpli és a tészta, mégsem esszük
Felejtsük el a hagyományos köreteinket!
Az utóbbi években egyre több, egészségtudatosan vezetett konyhában bukkan fel a freekeh, az egyik legrégebbi, mégis mostanáig legkevésbé ismert gabonaféle. A freekeh alapvetően fiatal, még zöld állapotban betakarított durumbúzából készül, amit aztán megpörkölnek vagy enyhén megfüstölnek, majd megtisztítanak a héjától. A gabonaszemeket ezután különböző mértékben törik, attól függően, hogy durvább vagy finomabb állagú végeredményt szeretnének előállítani.
A legenda szerint a Közel-Keleten fedezték fel teljesen véletlenül. Amikor a katonák felgyújtották a búzamezőket, hogy elpusztítsák a termést, a helyiek megpróbálták megmenteni, amit tudtak. Miután eltávolították a megpörkölt héjat, felfedezték, hogy a zöld búzaszemek különösen ízletesek lettek. Így született meg a freekeh, amit már a Biblia is említ (eredetileg a qalûy szó szerepel benne, ami megperzseltet, megpirítottat jelent).
A freekeh halványzöldes-barna színű, állaga a bulgurhoz hasonlít. Íze gazdag: diós és enyhén füstös jegyeket mutat. Sokoldalúan felhasználható: levesekbe, salátákba, piláfokba, pörköltek mellé vagy akár tölteléknek is tökéletes. Rizs vagy árpa helyett is főzhető, és magas rost- valamint fehérjetartalma miatt kifejezetten ajánlott azoknak, akik alacsony glikémiás indexű étrendet követnek. Ebben a krumplit és a tésztát is veri a köretek közül. Emellett kiváló kalcium-, kálium-, vas- és cinkforrás is – olvasható a BBC Good Food cikkében. Főleg a vas és a cink miatt az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia kifejezetten ajánlja, olykor rizs helyett is. Alapvetően nehéz ugyanis ezt a két elemet bejuttatni a csecsemők, kisgyermekek étrendjébe, ez pedig sokszor egészségügyi problémákat okoz.
Így készítsük el
A főzés előtt és után érdemes alaposan leöblíteni. A tört freekeh gyorsabban megfő, így praktikusabb választás lehet otthonra. A legjobb, ha egy rész gabonához három rész folyadékot használunk. Az előkészített szemeket adjuk forrásban lévő sós vízhez vagy húsleveshez, majd újraforrás után fedjük le, és főzzük 15–20 percig, amíg megpuhul.
A teljes szemű freekeh valamivel több vizet és hosszabb főzési időt igényel – nagyjából 35–45 perc alatt éri el az ideális állagot.
A végeredmény egy tápláló, karakteres ízű köret, amely egyszerre idézi a hagyományos gabonák természetes ízét és a Közel-Kelet különleges ízvilágát.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Mary West / Unsplash