A termékenység szimbóluma ez a gyümölcs, minden ünnepi asztalon ott lenne a helye

2025. december 24.

Karácsonykor a gyümölcs megjelenése a családi asztalon egyfajta jókívánság, a jövő évi gazdagság és egészség ígérete. 

A gránátalma az egyik legősibb és legszimbolikusabb gyümölcs, amely az adventi időszakban és a karácsonyi asztalon is különleges helyet foglal el – olvasható a Magyar Mezőgazdaság cikkében. Bár hazánkban nem elterjedt gyümölcs, de mélyvörös színe és gazdag jelentéstartalma miatt elválaszthatatlanul összefonódik az ünneppel.

A gránátalma belsejében található rengeteg apró, lédús mag az ókor óta a termékenységet, a bőséget és a jólétet jelképezi. Karácsonykor a gyümölcs megjelenése a családi asztalon egyfajta jókívánság, a jövő évi gazdagság és egészség ígérete. 

A keresztény kultúrkörben piros színe miatt gyakran társítják az élethez és a feltámadáshoz és sok reneszánsz festményen a gyermek Jézus vagy Szűz Mária kezében látható a gyümölcs, utalva a szeretet erejére és az eljövendő áldozatra.

A gránátalma esztétikai értéke vitathatatlan, mélyvörös, bőrszerű héja tökéletesen illik a karácsonyi piros-zöld-arany színpalettához. A fenyőágak közé helyezve elegáns asztaldísz, szárított szeletei vagy apróbb változatai rusztikus hangulatot árasztanak az ajtó koszorúknak. Sokszor megjelenik a karácsonyfán is: régen valódi gyümölcsöket aggattak a fára, a gránátalma pedig súlya és formája miatt a mai napig népszerű motívum az üveg- és porcelándíszek között is.

A gránátalma nemcsak szép, de frissítő íze ellensúlyozza a nehéz ünnepi ételeket. A sült húsok mellé kínált zöldsalátákat feldobja a savanykás-édes magvak roppanóssága.

Legjobban a desszerteken mutat, a hófehér Pavlova tortán vagy a buja, csokoládéban gazdag édességeken. Megkoronázza a muffinok vagy a karácsonyi kalács tetejét. A pezsgőhöz vagy ünnepi puncsokhoz adott gránátalmalé nemcsak színt, hanem különleges zamatot is ad az italnak.

Címlapfotó: Jed Owen / Unsplash