Szabad-e szilveszterkor tojást enni?
A lencséről és a sertésről úgy vélik, szerencsét hoznak az újévben, de mi a helyzet a tojással?
A világon mindenhol különböző hagyományokkal, szokásokkal várják az emberek az újévet. Hazánkban is rengeteg babona fűződik a szilveszterhez, ráadásul ezek a legváltozatosabb tevékenységekhez kapcsolódnak. Meg van határozva, milyen házimunkát tilos végezni az év utolsó napján, és természetesen kiterjed az ünnepi asztalon felszolgált ételekre is. A hiedelmek szerint például a malac befelé túr, így a szerencsét nem ki, hanem a házba „továbbítja”.
Csak kevés szó esik azonban a tojásról, pedig az szinte minden magyar háztartás szilveszteri asztalán szerepel, általában kaszinótojás formájában. A retró finomság klasszikus változatában tejföllel, majonézzel, mustárral, sóval és borssal készül, ám rengeteg variációja létezik – ahány ház, annyi recept.
Míg hazánkban nem igazán társul hozzá semmilyen jelentés, Kínában fontos szerepe van a szilveszteri tojásnak. A kínai hagyományok szerint ugyanis a tojás – és minden kerek étel – gömbölyű alakja miatt a teljesség, a családi egység, valamint a termékenység szimbóluma. Mindemellett a jólétet is jelképezi: a tojásfehérje az ezüstöt, a sárgája pedig az aranyat jelenti. Tradícionálisan levesekhez (levesekben) fogyasztják, ám külön is raknak az asztalra néhány plusz darabot. Minél több marad meg az étkezés végére, annál nagyobb gazdagság és bőség várható a következő évben – olvasható a Real Simple cikkében.
A kínai kultúra mellett El Salvadorban is rendkívül fontos tradíciója van, érdekes módon azonban nem megeszik, hanem jósolnak belőle. A nyers tojást a hagyomány szerint egy pohár vízbe beletörik, szigorúan egy perccel éjfél előtt. Másnap reggel aztán a család a tojássárgája alakjából közösen állapítja meg, milyen lesz a következő év – írja a First Post. A cikk ugyan nem részletezi, pontosan hogyan kell „olvasni” a tojássárgája alakjából, ha mégis szeretnénk új hagyományokat bevezetni szilveszter estjére, érdemes kísérletezni a megmaradt tojásokkal.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash