Megválasztották a leghűségesebb magyar város borait

2023. május 27.

Fehérbor, rozé bor, vörösbor és pezsgő kategóriában hirdettek győztest.

Megmérettettek a Soproni borvidék borai a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában szervezett borversenyen: 135 fajta borral neveztek a helyi borászok. Az ítészek kóstolhattak fehér, rozé, vörös és habzóborokat is – olvasható a sopronmedia.hu beszámolójában.

A 16 tagú zsűri az ország minden tájáról érkezett, így igen változatos ízlésvilágú bizottság jött össze a csütörtöki borversenyen. A versenyt Mágel Ágost önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki szerint a soproni borok már nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Molnár Ákos, a Soproni Borvidék hegyközségelnöke elmondta: „A bírálás megpróbál a legobjektívebb lenni. Itt érzékszervi bírálatról van szó, amely szubjektív, de tudományosan kidolgozott módszere van. A Szőlő és Bor Nemzetközi Szervezetének van egy 100 pontos rendszere, ez alapján folyik a megmérettetés. A 100 pontban van íz, illat, szín, tisztaság és összbenyomás. Ezek adják össze a pontokat, amelyek alapján sorrendbe lehet állítani a borokat, illetve vannak olyan matematikai, statisztikai módszerek, melyek segítségével a szélső értékeket ki tudja pöckölni a bizottság. Gyakorlatilag ez alapján történik a megmérettetés.”

Az I. világháborút lezáró, 1920. június 4-i trianoni békeszerződés Sopront és környékét a későbbi Burgenlanddal együtt Ausztriának ítélte. A magyar egységek meg is kezdték a terület kiürítését, ám a benyomuló osztrák csapatokat megállították a főleg egyetemistákból álló felkelők. Erre válaszul a két ország megállapodott, Sopron és a környező nyolc község (Fertőrákos, Ágfalva, Sopronbánfalva, Harka, Balf, Fertőboz, Kópháza és Nagycenk) lakói népszavazást tarthatnak, hova akarnak tartozni. Az 1921. december 14-i népszavazáson a megkérdezettek úgy döntöttek, Magyarország polgárai akarnak maradni. Sopron és környéke 1922. január 1-jén került vissza Magyarországhoz. A nemzetgyűlés a népszavazás emlékét törvénybe iktatta és Sopronnak a Civitas fidelissima (Leghűségesebb város) címet adományozta. 

Soproni Borvidék Borversenyének díjazottjai

  • Fehér: Payrits Borászat Soproni Zenit 2022
  • Rozé: Sterlik Pince Merlot Rosé 2022
  • Pezsgő: Stubenvoll Pince Brut Nature Rosé 2022
  • Vörös: Horváth Borászat Soproni Corvinus Cuvée 2017

Sopron Város Bora cím díjazottjai

  • Fehér: Payrits Borászat Soproni Zenit 2022
  • Rozé: Wibi Borászat Rosé Cuvée 2022
  • Vörös: Horváth Borászat Soproni Corvinus Cuvée 2017

Az elismerés mellett ezek a borok továbbjutnak az országos versenyre is, ahol más borvidékek boraival méretik meg magukat. A soproni borvidék fejlesztései töretlenek, mindent megtesznek a helyi borászok azért, hogy népszerűsítsék nedűiket.

Címlapfotó: Vasily Nemchinov / Unsplash