A tökéletes, hosszan eltartható házi lekvár titka pár csepp egy hétköznapi folyadékból
A jól bevált recepten csak egyetlen ponton kell változtatni és már meg is született a tökéletes házi lekvár.
Ahhoz, hogy a befőttek, szörpök, lekvárok ne romoljanak meg, és biztonsággal elálljanak akár hónapokig vagy évekig is, pár szabályt be kell tartani – hívja fel a figyelmet az Agrárszektor minapi cikke.
Azzal legtöbben tisztában vannak, hogy főzésnél a gyümölcsöt hosszan kell forralni, hogy töltés előtt a befőttes üveget alaposan fertőtleníteni kell és hogy az aktus végén elengedhetetlen a dunsztolás.
Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy egy kis alkohollal még tovább kitolható a házi lekvár eltarthatósága. A hagyományos módszerek egyik fortélya a kevés alkohol (pl. rum, pálinka) lekvár tetejére cseppentése. A 70 térfogatszázalék körüli alkohol gátolja a penész- és baktériumképződést, egyfajta felületi fertőtlenítő réteget hoz létre. Ez nem helyettesíti a dunsztolást vagy a megfelelő hőkezelést, de jó kiegészítő védelem. Mindenképpen érdemes kipróbálni!
Címlapfotó: Mateusz Feliksik / Unsplash