Évezredek óta ismert vitaminbomba, mégis csak mértékkel fogyasztható – mi az?
Érdemes rendszeresen fogyasztani, egy ok miatt mégsem szabad túlzásba vinni.
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy apró, narancssárga bogyó, amely évezredek óta ismert gyógyító erejéről – olvasható az agroforum.hu oldalon. Mint írják különleges összetétele révén igazi vitamin- és antioxidáns-bomba. Gazdag C-vitaminban, E-vitaminban, B-vitaminokban, valamint értékes omega-3 és omega-7 zsírsavakban. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mert támogatja az immunrendszert, erősíti a haj és bőr egészségét, valamint segíthet a szervezet ellenálló képességének növelésében. Ráadásul sokoldalúan felhasználható: friss homoktövisből ínycsiklandó lekvárt, vitamindús levet, olajt vagy éppen különleges likőrt is készíthetünk.
Ugyan rendkívül egészséges és vitaminokban gazdag, fogyasztásakor érdemes néhány alapvető szabályra figyelni, hogy a jótékony hatások teljes mértékben érvényesüljenek – hívja fel a figyelmet a már említett cikk. Ne vigyük túlzásba a mennyiséget, mert a bogyók magas savtartalma egyes esetekben gyomorirritációt okozhat, különösen érzékeny gyomrúaknál vagy refluxos betegeknél!
Fogyasztás előtt mindig alaposan mossunk meg a bogyókat, hogy elkerüljük a szennyeződések vagy esetleges baktériumok bevitelét! Ügyeljünk arra, hogy friss vagy megfelelően tárolt homoktövist használjunk! Terhesség, szoptatás vagy gyógyszeres kezelés esetén érdemes orvossal konzultálni, mielőtt napi rendszerességgel fogyasztanánk!
Címlapfotó: The Pop’d Shop / Unsplash