Régen ez volt a magyarok egyik kedvenc húsvéti étele, ma miért nem esszük?

2024. március 27.

Egészséges, ízletes és egy valódi hungarikum. Régen a húsvét egyik legnemesebb ételének számított.

A húsvéti népszokásokhoz számos étel elfogyasztása is tartozik. Mivel az ünnepet 40 napos böjtölés előzte meg, utána sok és változatos kínálat került az asztalokra. A sonka, a tojás, a kalács mellett a húsvét egyik legnagyobb tradícióval bíró étele a sárga túró volt. Felekezettől és népcsoporttól függetlenül gyakorlatilag minden háznál készítették – derül ki Remete Farkas László Régi húsvéti, ünnepi ételek című könyvéből.

Nemcsak az egyik legelterjedtebb, de az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő fogás is volt húsvétkor a sárga túró. „Átöltözik a lány sebesen, már a szobába perdül, s kínálja szíves szóval a vendégeit. Sárga túró, főtt kolbász, szalonna, kemény tojás, sódar, kalács, bor van az asztalon. Pusztítják is jó étvággyal” – írja a Népünk és Nyelvünk című újság 1934-ben. Az Új Ember egy 1950-es cikke szerint még akkoriban is ez volt az egyik nagy kedvenc. „Húsvétra majd elkészül a szentelt pászka, a húsvéti kalács, ez lesz az első böjtetlen étel. Sárgatúrót kapnak hozzá, ami úgy készül, hogy forró tejbe tíz-tizenöt felvert tojást kevernek el fahéjjal, cukorral, csipetnyi sóval. Kendőn keresztül lecsurgatják, s kalácsra kenik. Gyuri bácsi szerint ez az esztendő legjobb étele.”

Húsvét újratöltve

Háttérbe szorulása bizonyosan egybeesik a húsvétnak a háttérbe szorulásával, hiszen mint vallási ünnep nem tartozott a szocializmus „kedvencei” közé. Márpedig ez az étel eredetileg szorosan kötődött a vallási töltetű népszokásokhoz, ahogy az Remete Farkas László korábban már idézett könyvéből is kiderül. „Alapanyaga a tej, amely a korabeli felfogás szerint: az élet és táplálás, az egészség és tudás népi jelképe. Az abból készült túró pedig a változás és érettség kifejeződése. A kárpát-medencei népek húsvéti túrója ízesített, leginkább mézzel, tojással és aszalt gyümölccsel gazdagított. Amely többnyire valamilyen érdekes-díszes alakúra formálva került az asztalra. Az ilyen sárga túró a tavasz kezdetére utalt, a tejelő állatok életképességére szaporulatára.”

Feledésbe mindazonáltal sosem merült teljesen, manapság pedig újra mind több sárga túró recepttel találkozni az interneten. A wikipédia idevágó szócikke is bemutat egyet, amivel nem tévedhetünk nagyot. „A tejet felforralják, beleteszik a cukrot, valamint a sót. A felvert tojásokat hozzáadják a felforrt tejhez, és alacsony lángon addig főzik, míg az állaga túrószerű nem lesz. Fémlapáttal vagy spatulával kell kevergetni fakanál helyett, hogy ne égjen le. Vászonruhába öntik, az anyagot összekötik, a levet ezzel leszűrik, majd a gömböt fellógatják és hagyják lecsepegni. Egyes receptek mazsolát is tesznek a sárgatúróba.”

Szerintünk mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát, akár már most húsvétkor. A túró jellegzetes magyar élelmiszer (olyannyira, hogy egyik fajtája csak nálunk létezik), nagyon sokan szeretjük, így nagyot nem hibázhatunk ezzel a finomsággal.

Címlapfotó: Anna Bratiychuk / Unsplash