Fura a neve, még furább a kinézete, mégis egyre több magyar eszi

2023. november 10.

Tüskés, szarvas, vitaminban gazdag, koktélhoz és szószhoz egyaránt kiváló – mindez együtt lehet a sikere titka.

Magyarországon is megterem a meglehetősen bizarr külsejű kiwano (avagy tüskés uborka, esetleg afrikai uborka vagy szarvas dinnye). Bár a hazánkban elterjedt uborkafélékkel áll rokonságban, az íze és a felhasználhatósága miatt a gyümölcsökkel említhető egy lapon.

Mint a haszon.hu felhívja rá a figyelmet, egyre inkább megfelel a kiwano (Cucumis metuliferus) termesztéséhez Magyarország gyorsan változó klímája, így mind gyakrabban találkozhatunk vele a hazai kertekben.

A sárgás-zöldes, tüskés, uborkára emlékeztető termésnek édeskés-savanykás az íze. Kissé a kiviére emlékeztet az ízvilága, némi sárgadinnyés és citrusos beütéssel. Koktélokhoz és szószokhoz is felhasználják a vitaminokban gazdag, Afrikában igen elterjedt ételt. A tömege éretten, jellemzően 200-300 gramm között alakul, a hossza 10-15 cm. A húsát magokkal együtt fogyasztják.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Frutas de Colombia (@frutas_colombianas) által megosztott bejegyzés

Magyarországon kora tavasszal, szobában ajánlott földbe, cserépbe vetni a magjait, majd május végén lehet kiültetni a fejlettebb példányait. Hajtásai a földön kúsznak, és három-négy méteresre nőnek. Azonban növényvédelmi szempontok miatt érdemes valamire felfuttatni. A szárazságot jól viseli, de az öntözést és a szerves trágyázást meghálálja. A vetés és a termés között négy hónap telik el, azonban a féléretten leszedett termése is beérik.

Címlapfotó: kevin turcios / Unsplash