Jó, ha tudjuk: 6 konyhai eszközünkben milliószámra tenyésznek a veszélyes baktériumok

2025. május 13.

Számos konyhai eszköz veszélyt hordoz magában. Ezeket érdemes kidobni vagy legalábbis kicserélni.

Habár a konyhai felszerelések közül a legtöbb évekig kiválóan funkcionál, néhány eszközt nem árt rendszeresen cserélni, hogy elkerüljük a fertőzések és szennyeződések veszélyét. A The Daily Meal írt egy listát ezekről a minap.

Karcos vágódeszkák

A vágódeszkák használatukból adódóan gyorsan megkarcolódnak, megrepednek vagy megvetemednek. Idővel ezekbe a sérülésekbe komoly betegségeket terjesztő baktériumok fészkelhetik be magukat később pedig simán átkerülhetnek az élelmiszerekre. Éppen ezért cseréljük őket rendszeresen, illetve lehetőség szerint hanyagoljuk a fából készült verziót, mert az különösen jó baktériumgyűjtő hely. Helyette válasszunk tartós, nem porózus anyagból készült változatot.

Régi műanyag tárolóedények

A maradék tárolására szolgáló műanyag dobozok világszerte óriási népszerűségnek örvendenek. Időnként azonban nem árt kidobni a régi darabokat. A csere esedékességére utaló első jelek egyike, hogy furcsa szagot kezdenek árasztani. Ez baktériumok jelenlétére utalhat. Ha karcossá válnak vagy elszíneződnek, esetleg repedések jelennek meg rajtuk, mindenképpen dobjuk ki őket.

Törött, repedt vagy kopott tálak

Érdemes néha szortírozni a tálalóedények között is. A csorba, repedezett vagy megkopott tálakat egy idő után nagyon nehéz megfelelően tisztítani, így tökéletes táptalajt biztosítanak a káros baktériumoknak. Ráadásul hajlamosabbak a törésre, ami jelentős biztonsági kockázatot is jelenthet az étkezések során.

Sérült eszközkészlet

A régi, megrepedt, elkopott eszközöket – mint például a spatula, a merő- vagy a tésztaszedő kanál – érdemes már a sérülés első jeleit követően lecserélni. Hogy miért? A válasz egyszerű: ha főzés közben jobban eltörnek, könnyen műanyag-, fa- vagy fémdarabok kerülhetnek az ételbe.

Régi edényszárítók

A megkopott, régi edényszárítók anyaguktól függően megrepedhetnek, meghajolhatnak vagy rozsdásodhatnak. Mindemellett tökéletes táptalajt nyújtanak a penészspórák szaporodásához. Ha minden használat után áttöröljük, a felület szárazon tartásával csökkenthetjük a penész kialakulásának kockázatát. Ettől függetlenül, a penész elkerülése érdekében érdemes rendszeresen cserélni.

Karcos, sérült főzőedények

A megkarcolt, sérült tapadásmentes lábasok, serpenyők rendkívül károsak az egészségre. A Science of The Total Environment 2024-es számában megjelent tanulmány szerint ezeken keresztül rengeteg mikroműanyag jut az emberi szervezetbe. Egy másik probléma, hogy a sérült edényekben nem egyenletesen fő az étel. Bizonyos főzőedények, lábasok karcolásai ráadásul ugyanúgy baktériumokat rejthetnek magukban, mint a sérült tányérok vagy tálak.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash