21. legjobbak vagyunk a világon egy igen fontos listán

2024. április 17.

Számos nyugat-európai országot és majdnem az összes szomszédunkat megelőztük.

A Taste Atlas nevű weboldal mára sokat hivatkozott forrássá vált a különböző gasztronómiai oldalak körében. A világ étkezési szokásait feltérképező portált egy Matja Babić nevű horvát újságíró alapította 2018-ban, azóta pedig elég nagy népszerűségre tett szert. Ez nem is csoda, hiszen a világ nemzeteinek közel 10 ezer ételét és majdnem 9 ezer éttermét megtaláljuk az oldalon.

Ami külön érdekessé teszi a platformot, az az, hogy időről időre izgalmas, a világ ízlését többé-kevésbé tükröző összeállításokat publikálnak az olvasóik szavazatai alapján. A regisztrált tagok egytől ötig terjedő skálán pontozhatnak. Általában konkrét fogásokról szólnak ezek a listák, legutóbb például a sajtos és túrós édességek kerültek a középpontba. Abban a rangsorban nagyon előkelő helyen, hetedikként szerepelt egy magyar kuriózum, a Rákóczi túrós.

A legújabb összeállításban viszont eggyel meredekebb dologra vállalkoztak a szavazók teljes országok, illetve kultúrák konyháit kellett sorrendbe állítaniuk. Talán nem nagy meglepetés, hogy a lista első helyére az olasz gasztronómia került, a második helyezett pedig a japán konyhaművészet lett. Innentől azért jönnek meglepetések A nemzetközi szinten kevésbé ismert perui konyha például megelőzte a közönségkedvenc indiai ételeket.

Hatalmas teljesítmény, hogy a magyar gasztronómia a lista 21. helyére került fel. Ezzel olyan, világszerte jóval ismertebb konyhákat utasított maga mögé, mint a vietnámi, a libanoni vagy az egyiptomi.

A Taste Atlas szavazói körében egyébként természetesen a gulyásleves a legnépszerűbb 4,4-es értékeléssel. Ezután a krémes és a csirkepaprikás, majd a pörkölt, a lángos és a dobostorta következik.

A top 30 konyha

 1. olasz
 2. japán
 3. görög
 4. portugál
 5. kínai
 6. indonéz
 7. mexikói
 8. francia
 9. spanyol
 10. perui
 11. indiai
 12. brazil
 13. lengyel
 14. argentin
 15. török
 16. amerikai
 17. thai
 18. koreai
 19. horvát
 20. szerb
 21. magyar
 22. vietnámi
 23. iráni
 24. chilei
 25. libanoni
 26. grúz
 27. bosnyák
 28. kolumbiai
 29. román
 30. bolgár

Címlapfotó: Tomas Anton Escobar / Unsplash