Egy magyar levest választottak a világ legjobbjának, de nem azt, amelyiket gondolnánk

2025. május 12.

A híres gasztrooldal a világ legfinomabb leveseit rangsorolta, a lista helyén egy talán kevésbé elismert magyar recept végzett.

A Food & Wine nemrég rangsorolta a világ legfinomabb nyári leveseit. Az első helyezést egy hagyományos magyar recept érte el, ráadásul a listán szerepelt egy másik magyar leves is.

Meggyleves

A gasztronómiai lap az egyre közeledő nyári hőség kapcsán arra volt kíváncsi, melyek a világ legfinomabb hűsítő levesei, melyeket jéghidegen, de akár desszertként is fogyaszthatunk. A lista első helyére a tradicionális magyar meggyleves került. A lap leírása szerint ez kellően édes ahhoz, hogy desszertként is megállja a helyét. A portál még javaslatot is tesz: ha egy igazán különlegesen pikáns változatra vágyunk, adjunk hozzá egy kis édesköményt.

Barackleves friss kecskesajttal

A lista második helyére a kecskesajttal megbolondított barackleves került. A cikkben megszólaltatott Jason Franey amerikai séf úgy készíti az édes-fanyar nyári levest, hogy a friss őszibarackot egy éjszakán át pácolja aszalt sárgabarackkal, mézzel, ecettel és olívaolajjal, majd a keveréket pürésíti.

Bazsalikomos gyümölcsleves

Jacques Pépin,Charles de Gaulle francia elnök egykori személyes séfje séf eperlekvárral és feketeribizli-likőrrel édesíti a gyümölcslevest. Általában fehérborral is keveri, majd szilvát, cseresznyét, szőlőt és bogyókat ad hozzá. A bazsalikom az édes ízek mellett enyhe, pikáns ízvilág gazdagítja a végeredményt.

Gyümölcsleves

A magyar klasszikus, a vegyes gyümölcsökből készített leves a lista negyedik helyére került. A fanyar cseresznye, alma és bogyós gyümölcsök, valamint fűszerek keveréke savanykás-édes-fahéjas összhatást ad. A portál szerint a magyar verzió különlegessége elsősorban a savanykásabb ízvilágban rejlik. Érdekesség, hogy a listához tartozó recept a hagyományossal ellentétben tejszín nélkül készül.

Görögdinnyés gazpacho

A klasszikus hideg spanyol leves tökéletes frissítő a nyári napok során. A gazpachót Spanyolországban és Portugáliában széles körben fogyasztják. A lista ötödik helyére a görögdinnyés változata került.

Cseresznyés gazpacho

A különleges, cseresznyés gazpachót a már Magyarországon is éttermet üzemeltető andalúz séf, Dani García ihlette. Ő édes cseresznyét tesz a keverékbe, amit tálaláskor reszelt kecskesajttal koronáz meg.

Nyári gazpacho

Ludo Lefebvre francia séf levese bővelkedik a nyári gyümölcsökben, de hogy mégse legyen olyan édes, paradicsommal, pirospaprikával és uborkával dobja fel.

Tökös almaleves

A krémes tökleves nyáron is remekül megállja a helyét, pláne, ha Granny Smith almával készítjük. Az édes íz „előállításához” szinte bármelyik nyári tökfajtát használhatjuk.

Fűszeres rebarbaraleves

A fűszeres „gyümölcsdesszert” önmagában vagy vaníliafagylalttal körítve is finom. Az elkészítése során arra kell csak figyelni, hogy a rebarbarát ne főzzük túl, hogy megőrizze ropogósságát és fanyar ízvilágát.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Alicia Christin Gerald / Unsplash