Akác, hárs vagy virág? Mutatjuk, melyik a legjobb méz
Mindegyik méz más pozitív egészségügyi hatásokkal bír. Télen ez is befolyásolhatja a választásunkat.
Egy minapi cikkében a Hamu és Gyémánt hasonlította össze a Magyarországon népszerű méztípusokat. Volt mit összevetni, hiszen a méz összetétele és íze a virágok típusától, a méhek élőhelyétől és az időjárási körülményektől is függ. A tél beköszöntével ráadásul kiválasztásukkor érdemes figyelembe venni azokat a gyógyhatásokat is, amelyek egyes mézfajtákat különlegessé tesznek.
Hársméz
Általában világos, enyhén áttetsző színű, jellegzetes hárs illatú, illetve enyhén kesernyés ízű méz. Légúti hurutok, görcsös, lázas állapot esetén ajánlott, de kiváló idegnyugtatónak és mézes pakolás céljára.
Akácméz
Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó, akácvirág illatú méz. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungarikumnak számít, keresett export termék. Ajánlott légúti megbetegedésekre,, az immunrendszer erősítésére, sőt még a májfunkció támogatására is hatásos.
Virágméz
A vegyes virágméz összetétele nagyon sokszínű lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. A vegyes virágmézek változatos színűek, illetve ízűek és hasonlóan jó étrendi hatással bírnak. Sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet tartalmaznak.
Címlapfotó: Mae Mu / Unsplash